Gusztáv
3 °C
6 °C

Az EU-polgárok visszavihetik öreg számítógépüket

2002.10.18. 16:20
Az Európai Unió parlamentje és tagállamai kompromisszumos megállapodásra jutottak az elektronikai hulladék újrahasznosítása ügyében. Eszerint 2005-től kezdve a gyártóknak vissza kell venniük a számítógépeket, hűtőszekrényeket és más elektromos eszközöket.
Az elektronikai hulladék a teljes hulladékmennyiség leggyorsabban növekvő hányadát adja. Minden EU polgárra évente kereken 14 kilogramm e-szemét jut. Jelenleg ennek több mint 90 százaléka minden feldolgozás és újrahasznosítás nélkül a lerakókba kerül.

A tagállamok a jövőben lépéseket tesznek, hogy biztosíthassák évente és fejenként 4 kilogrammnyi e-szemét környezetbarát kezelését. A gyűjtőhelyek kialakításának minden költségét a gyártók viselik, az erre vonatkozó pénzügyi garanciákat pedig be kell mutatniuk egy-egy új termékük bevezetése előtt.

Hulladékhegyek helyett termékfelelősség

"Olyan döntésre jutottunk, amely garantálni fogja az évente képződő több mint hat millió tonna elektronikai hulladék környezetbarát kezelését" - jelentette ki a Reutersnek Karl-Heinz Florenz (CDU) EU parlamenti képviselő. A közvetítő bizottság által kidolgozott egyezséget még jóvá kell hagynia a Tanácsnak és az unió parlamentjének.

"Ez meghatározó lépés a gyártói termékfelelősség érvényesítésére, éppen egy olyan területen, amelyet mostanáig az egyre növekvő hulladékhegyek jellemeztek" - jelentette ki Berlinben Jürgen Trittin német szövetségi környezetvédelmi miniszter.

Tiltott nehézfémek

Az egyezség alapján 2005-ig ki kell épülnie a kiszolgált termékeket visszafogadó rendszernek. Legkésőbb 2006 végéig az EU tagállamokban néhány meghatározott kivételtől eltekintve tiltott lesz elektronikai eszközökben veszélyes anyagokat, például ólmot, kadmiumot, ezüstöt és krómot használni.

A fogyasztók számára a készülékek visszaadása ingyenes lesz. A gyártóknak pedig át kell vállalniuk a begyűjtés után esedékes költségeket. Margot Wallström, az EU környezetvédelmi biztosa Brüsszelben kijelentette, a költségek átvállalása közvetlenül arra ösztönzi a gyártókat, hogy már az előállítás során vegyék figyelembe a termékeik egyszer esedékes környezetbarát feldolgozását.

Szabad összefogni a megsemmisítésben

A német elektrotechnikai és elektronikai ipar érdekvédelmi szervezete (Zentralverband der Elektrotechnik- und Elektronikindustrie, ZVEI) üdvözölte és a gazdaságosan hatékony megoldások alapjának nevezte az egyezséget.

Ezzel egyidejűleg nyilatkozatban utalnak arra, hogy még tisztázatlanok az üzleti célú készülékek megsemmisítésének pénzügyi forrásai. A szövetség ezen kívül azt is üdvözölte, hogy a gyártók a megsemmisítés során egymással együttműködhetnek.

Itthon figyelemfelkeltő kampány indul

Magyarországon a környezetvédelmi tárca néhány nappal ezelőtt az elektronikai hulladék ügyének tudatosítására kérte fel a mobilszolgáltatókat. Ezen kívül kezdeményezték a kiöregedett mobiltelefonok és ezek akkumulátorai begyűjtését és feldolgozását.

A Parlament előtt lévő országos hulladékgazdálkodási tervet kritizálva legutóbb az MDF sürgette az 'informatikai lomtalanítást'. Az Országgyűlés informatikai bizottságában helyet foglaló Pettkó András szerint a problémát mihamarabb kezelni kell, különben akár uniós csatlakozásunk is veszélybe kerülhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!