Jenő
-3 °C
6 °C

Energiát pazarolnak a számítógépes hálózatok

2007.02.05. 11:36
Csak az Egyesült Államok majdnem félmilliárd dollárt spórolhatna meg évente, ha a hálózati eszközök sebessége és energiafelvétele mindig az aktuális terheléshez igazodna.

Mindig is fontos volt a számítógépek energiahatékonysága, de eddig szinte mindenki csak a szerverek és a számítógépek áramfogyasztására koncentrált. Noha a mindent összekötő adathálózatok is elképesztő mennyiségű áramot fogyasztanak, és néha teljesen fölöslegesen. A hálózati szabványokkal foglalkozó Ethernet Alliance közleménye szerint a rossz kihasználtság miatt csak az Egyesült Államok 5,8 terawattórányi áramot pazarol el évente, amelynek az előállítása nagyjából 450 millió dollárt emészt fel. A világ ennek körülbelül a háromszorosát pazarolja el.

Túl széles a sáv

E probléma megoldására hozta létre az Ethernet Alliance az Energy-Efficient Ethernet (EEE) csoportot, amely a vezetékes adathálózatok energiatakarékossággal foglalkozik. A legtöbb gondot az okozza, hogy a hálózatok általában a szükségesnél nagyobb sebességen működnek. Egyetlen hálózati eszközzel óránként körülbelül két wattot lehet megspórolni, ha gigabites kapcsolat helyett száz megabites kapcsolatot használunk, írja a Register. Főleg akkor, ha a hálózat még a száz megabitet sem használja ki, márpedig több mint valószínű, hogy egy legfeljebb 20 megabites kapcsolaton lógó adsl-modem, valamint a számítógépben lévő hálózati kártya nem használja ki a rendelkezésére álló száz megabitet.

Ezt a két wattot érdemes megszorozni kettővel, hiszen a drót mindkét végén lóg egy eszköz, tehát a hálózat 4 wattot fogyaszt el fölöslegesen. Ez önmagában nem túl sok, de egy több száz fős cégnél már kimutatható a hálózat működtetési költsége, főleg hogy eszközeink nagy része - nyomtatószerverek, wifi és vezetékes routerek - a hét minden napján napi 24 órán át be vannak kapcsolva.

Szabályozott forgalom

Megoldást jelenthet, ha minden eszköz folyamatosan a terheléshez igazítja a sebességét, amire a jobb hálózati kártyák képesek. Az a kérdés, hogy mennyit lehet megspórolni a már piacon lévő technológiákkal, és hogy mennyit lehetne megspórolni a könnyen kialakítható, de még nem létező technológiákkal, írta a Register. Az EEE csoport egyik legfőbb feladata az lesz, hogy a vezetékes hálózati eszközök gyorsan tudjanak sebességet váltani, ne alakuljon ki torlódás, ha hirtelen nagy adatátviteli sebességre van szükség.

Az Európai Unióban egyébként van már előírás a DSL eszközök áramfogyasztásának csökkentésére, amit célszerű kiterjeszteni a többi hálózati eszközre is, mondta Paolo Bertoldi, az Európai Bizottság közös kutatóközpontjának (JRC) munkatársa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?