Huba
19 °C
33 °C

Energiát pazarolnak a számítógépes hálózatok

2007.02.05. 11:36
Csak az Egyesült Államok majdnem félmilliárd dollárt spórolhatna meg évente, ha a hálózati eszközök sebessége és energiafelvétele mindig az aktuális terheléshez igazodna.

Mindig is fontos volt a számítógépek energiahatékonysága, de eddig szinte mindenki csak a szerverek és a számítógépek áramfogyasztására koncentrált. Noha a mindent összekötő adathálózatok is elképesztő mennyiségű áramot fogyasztanak, és néha teljesen fölöslegesen. A hálózati szabványokkal foglalkozó Ethernet Alliance közleménye szerint a rossz kihasználtság miatt csak az Egyesült Államok 5,8 terawattórányi áramot pazarol el évente, amelynek az előállítása nagyjából 450 millió dollárt emészt fel. A világ ennek körülbelül a háromszorosát pazarolja el.

Túl széles a sáv

E probléma megoldására hozta létre az Ethernet Alliance az Energy-Efficient Ethernet (EEE) csoportot, amely a vezetékes adathálózatok energiatakarékossággal foglalkozik. A legtöbb gondot az okozza, hogy a hálózatok általában a szükségesnél nagyobb sebességen működnek. Egyetlen hálózati eszközzel óránként körülbelül két wattot lehet megspórolni, ha gigabites kapcsolat helyett száz megabites kapcsolatot használunk, írja a Register. Főleg akkor, ha a hálózat még a száz megabitet sem használja ki, márpedig több mint valószínű, hogy egy legfeljebb 20 megabites kapcsolaton lógó adsl-modem, valamint a számítógépben lévő hálózati kártya nem használja ki a rendelkezésére álló száz megabitet.

Ezt a két wattot érdemes megszorozni kettővel, hiszen a drót mindkét végén lóg egy eszköz, tehát a hálózat 4 wattot fogyaszt el fölöslegesen. Ez önmagában nem túl sok, de egy több száz fős cégnél már kimutatható a hálózat működtetési költsége, főleg hogy eszközeink nagy része - nyomtatószerverek, wifi és vezetékes routerek - a hét minden napján napi 24 órán át be vannak kapcsolva.

Szabályozott forgalom

Megoldást jelenthet, ha minden eszköz folyamatosan a terheléshez igazítja a sebességét, amire a jobb hálózati kártyák képesek. Az a kérdés, hogy mennyit lehet megspórolni a már piacon lévő technológiákkal, és hogy mennyit lehetne megspórolni a könnyen kialakítható, de még nem létező technológiákkal, írta a Register. Az EEE csoport egyik legfőbb feladata az lesz, hogy a vezetékes hálózati eszközök gyorsan tudjanak sebességet váltani, ne alakuljon ki torlódás, ha hirtelen nagy adatátviteli sebességre van szükség.

Az Európai Unióban egyébként van már előírás a DSL eszközök áramfogyasztásának csökkentésére, amit célszerű kiterjeszteni a többi hálózati eszközre is, mondta Paolo Bertoldi, az Európai Bizottság közös kutatóközpontjának (JRC) munkatársa.