Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Másolásvédett CD-ket gyártanak Fehérváron

2002.10.09. 09:28
Az izraeli Midbar cég Cactus másolásvédelmi rendszerét alkalmazó CD-k gyártását kezdte meg a székesfehérvári VTCD Videoton Kompaktlemez-gyártó Kft. A technológia többszintű védelmet biztosít, egyes lemezeket csak audio CD-lejátszóban lehet meghallgatni, másokat számítógépen is.
Digitális másolásvédelemmel ellátott CD-k gyártását kezdte meg az évi 10- 12 millió kompaktlemezt, audiokazettát és DVD-t gyártó székesfehérvári VTCD Videoton Kompaktlemez-gyártó Kft. Baráth István, a cég ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a Midbar cég Cactus másolásvédelmi rendszere - amelyet a székesfehérvári üzem a nagy európai gyártókkal egy időben vezetett be - várhatóan drasztikusan visszaszorítja majd a kalózmásolatok készítését.

Kétféle védelem

A Cactus Data Shield technológiát alkalmazza több kiadó, köztük a Bertelsmann is. Mint már korábban írtuk, a Cactus Data Shield három változatban akadályozza meg a lemezek illegális másolását. A CDS-100 jelzésű lemezeket csak tradicionális CD-lejátszókban lehet hallgatni, a CDS-200-as lemezek CD-lejátszókban és PC-ken egyaránt használhatók, míg a CDS-300-as lemezek tartalmát a számítógép merevlemezére is le lehet menteni. A Midbar augusztusban egymillió másolásvédett CD-t dobott piacra Európában. Itthon a CD-100 és CD-200 formátumú lemezeket gyártják.

"Mindkét esetben biztosított a digitális minőségű másolásvédelem. A rendszer kiforrottságára jellemző, hogy folyamatosan változtatja a védelmi kódrendszerét. A vásárlók figyelmét jelekkel és felirattal is felhívják arra, hogy a CD-t másolásvédelemmel látták el" - mondta Baráth István. Mint már korábban írtuk, Németországban egy férfi pert indított a BMG kiadó ellen, mivel az általa vásárolt lemezen nem jelezte címke, hogy másolhatatlan példányról van szó.

Tizennégy éve gyártanak
A VTCD 1988-ban Közép-Európában elsőként kezdte a CD lemezek gyártását és azóta folyamatosan fejlesztette gyártástechnológiáját és bővítette termékkörét. A 100 dolgozót foglalkoztató, automatizált üzem tavaly 11 millió forintos nyereség mellett 1,2 milliárd forint forgalmat bonyolított le, és a cég vezetése az idén is hasonló forgalomra és eredményre számít. A VTCD gyártmányainak mintegy 40 százalékát külföldön értékesíti; legnagyobb vásárlói Magyarország déli szomszédai, de kisebb-nagyobb mennyiséget Európa szinte minden országába exportál.

A nagy lemezcégek közül még egyik sem szánta el magát a védett CD-formátum teljes körű alkalmazására, mert Európából származó vásárlói reklamációk szerint a módosított lemezeket néhány CD-lejátszó nem képes kezelni. A BMG például tavaly Nagy-Britanniában piacra dobta Natalie Imbruglia White Lilies című albumát, de a boltokba számos panaszos ügyfél visszahozta a CD-t. A Sony Celine Dion-albuma (A New Day Has Come), amelyet márciusban kezdtek árusítani a kontinensen, számos számítógépet lefagyasztott

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!