Lehel
17 °C
27 °C

Processzorok fénysebességen

2003.10.31. 14:39
A világon most először került kereskedelmi forgalomba olyan processzor, amely elektronok helyett fény segítségével végzi el a számítási műveleteket. Ezeket a nagy teljesítményű eszközöket korábban csak azok a laboratórium tudták megvásárolni, amelyek jelentős állami támogatást kapnak.
A leggyorsabb fényprocesszorok messze lekörözik a hagyományos, elektronnal működő társaikat. Az izraeli Lenslet vállalat által kifejlesztett Enlight esetében a "fénysebesség" másodpercenként 8000 milliárd számítási műveletet jelent, tehát a processzor több mint ezerszer gyorsabb az asztali konfigurációkban használt processzoroknál. Ennek az egyetlen alkatrésznek akkora a teljesítménye, mint egy teljes szuperszámítógépnek, írta a New Scientist.

Az utóbbi időben sokan próbálták kihasználni a fénynek azt a tulajdonságát, hogy az elektromos jeleknél sokkal gyorsabban utazik, de a fejlesztések középpontjába általában azok az optikai interfészek kerültek, amelyek az üvegszálas és a hagyományos rendszerek kommunikációját segítik elő.

Nem csak fénnyel megy

Az Enlight nem egy általános processzor, amely mindenféle számítások elvégzésére alkalmas (mint például az Intel és az AMD termékei), ugyanis nem programozható. Az Enlight felépítése teljesen egyedi, ezért minden egyes darab csak a meghatározott feladatok ellátására alkalmas. Aviram Sariel, a Lenslet alapítója szerint többek között katonai projektekben és minőségi videófájlok tömörítésében kaphat szerepet az Enlight.

Az Enlight tulajdonképpen egy hibrid rendszer, amelyben elektronikus és optikai áramkörök egyaránt megtalálhatóak, de egyértelműen az optikai részek miatt ilyen gyors. Derryck Reid, a skóciai Heriot Watt Egyetem optikai kutatásokkal foglalkozó munkatársa szerint még sokat kell várni azokra a processzorokra, amelyek kizárólag optikai elven működnek.

Szoroz és oszt

Az Enlight processzor egyszerre 256 optikai bemeneten tud számításokat végezni. A 256 lézersugár vagy összeadódik, vagy összeszorzódik, amikor áthalad a térbeli fénymodulátornak nevezett mátrixos eszközön. A kimenő adatokat fényérzékelők olvassák le.

A Lenslet nem adta meg az Enlight pontos árát, mivel mindegyik darabot megrendelésre készítik el, a vállalat szóvivője szerint azonban a processzor körülbelül néhány tízezer dollárba kerül.