Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

A fizika törvényei állítják meg a flashmemóriák hatalomátvételét

2007.08.09. 15:15
Sosem látott módon nyomulnak a flashmemóriák, és a merevlemezek helyének átvételével fenyegetnek. A további fejlődésnek azonban gátat vethet a fizika: lassan már nem lehet hová kicsinyíteni az információt tároló cellákat.

A közeljövőben átvehetik az uralmat a merevlemezektől a flashmemóriák, hosszú távon azonban nem tartható fenn a fejlődés: a fizika törvényei fognak határt szabni a kapacitás további növelésének. Ez volt a flashmemória-gyártók kaliforniai konferenciájának fő tanulsága.

A jó

A NAND flashmemóriák (erre a technológiára épülnek a ma használatos memóriakártyák) piaca a félvezetőiparban sosem látott ütemben nő, és alig tíz évvel a bemutatkozásuk óta a piac forgalma elérte az évi tízmilliárd dollárt. Az 1 inches merevlemezek után a flash memóriák lassan átveszik a notebookokban használt 1,8 és 2,5 hüvelykes winchesterek helyét is, a következő áldozat pedig - az előrejelzések szerint 5-6 éven belül - a DRAM technológia lesz, amivel ma a pécék memóriamoduljai készülnek, és aminél a NAND jóval olcsóbb.

Eli Harari, az egyik legnagyobb memóriakártya-gyártó cég, a SanDisk vezére flashmemóriás videokamerákról és laptopokról beszélt előadásában, amelyek már 2008-ban megjelenhetnek a piacon.

A rossz

Baljós árnyékot vetnek viszont a memóriák jövőjére a fizika törvényei. A legoptimistább elemzők szerint a technológiának még legfeljebb három-négy generációnyi ideje van hátra, és elérik azt a pontot, ahol már képtelenség a további kicsinyítés, ezáltal a kapacitás és a sebesség növelése is.

A fő probléma, hogy az egy bitnyi információt tároló alapcellák már olyan kicsik, hogy már harminc elektron elszivárgása megváltoztathatja a cellában tárolt bit értékét. Mindez az egy-két éven belül elterjedő 32 nanométeres technológiára érvényes, az az után következő, 20 nanométeresnél pedig még súlyosabb a helyzet.

És a csúf

A memóriák évek óta meredeken csökkenő árait éppen a generációváltások fogják megállítani. Egy új technológiát használó gyár felépítése ötmilliárd dollár körüli befektetést igényel - és a világ jelenlegi NAND-gyártó kapacitásának a fele váltásra szorul két éven belül. Mindez ahhoz fog vezetni, hogy a jelenlegi évi 60 százalékos árcsökkenés a felére mérséklődik a közeljövőben.