Kilapult az iMac

2002.01.08. 13:20
Steve Jobs Apple-mágus hétfőn bemutatta az új, lapos kijelzővel felszerelt iMac-családot, beszédében pedig a katódsugaras monitor halálát hangoztatta fennen.
Az új iMac
A hétfőn kezdődött San Francisco-i Macworld Expo legfőbb látványosságaként, kellő késleltetéssel, nyitóbeszéde végén mutatta be Steve Jobs Apple elnök-vezérigazgató következő generációs iMac gépét. "Ez a katódsugaras monitorok tényleges halála" - mondta Jobs, miután a belépőkategóriás iMac 15 inches lapos kijelzővel kerül boltokba.

A hajlítható szárú kijelző félgömbben végződik, ami már maga a számítógép, s az összkép erőteljesen egy felturbózott asztali lámpára hajaz. Az első iMac - azonkívül, hogy visszahozta a piacra az Apple-t - forradalmasította a számítógépek formatervezését, amit most egyel magasabb árkategóriában, 1299 és 1800 dollárrért szeretne megismételni a cég.

Az Apple ezúttal három modellben utazik, melyek 700 vagy 800 MHz-es G4-es processzorral, 40-60 GB-os merevlemezzel, Nvidia GeForce2 MX grafikus vezérlővel, CD-újraíróval, ennek DVD-olvasóval kombinált változatával vagy DVD-R-íróval várják a kedves vásárlókat. Az új iMac-ek a Mac OS X 10.1.2-es legutolsó verzióját kapják alapból, csakúgy, mint az Apple összes terméke hétfő óta.

All-in-one, mégsem sampon

Mindent bele
Elemzők nem osztják az Apple feltétlen lelkesedését, bár az első összegyúrt számítógép, azaz az 1998-as iMac-et jól fogadták a vásárlók, a többi hasonló kezdeményezés arccal a sárban végezte. A Gateway Profile-sorozata éppúgy megbukott, mint az IBM NetVista X gépe, melyek szintén kísérleteztek lapos kijelzővel, az IBM még a hajlítható kart is bepróbálta.

A lapos kijelző gépre hegesztése problémákat okozhat, ha megdöglik alatta a memória vagy a merevlemez. Az IBM ezt legutóbbi, Pentium 4-es NetVistájában úgy igyekezett orvosolni, hogy a monitort lecsatolhatóvá tette. A NetVistára hasonlító dizájn nem az első eset, hogy az Apple az IBM-et követi, tavaly a 2000-ben bemutatott titánium-fedelű noteszgépét is lemásolta PowerBookjával.

Az Apple idei forgalma nagymértékben függ az új iMac sikerétől. A korábbi modellek eladásai tavaly szeptember 30-án 49 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbi adatokhoz képest, azaz elég jól jelezték a termék életciklusának végét. A formabontó G4 Cube kockagép idő előtti halálával az Apple most a szintén felújított iBook noteszgép-szériára és az iPod mp3-lejátszóra támaszkodhat leginkább.  • Hírek
  • Hírek