Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Kilapult az iMac

2002.01.08. 13:20
Steve Jobs Apple-mágus hétfőn bemutatta az új, lapos kijelzővel felszerelt iMac-családot, beszédében pedig a katódsugaras monitor halálát hangoztatta fennen.
Az új iMac
A hétfőn kezdődött San Francisco-i Macworld Expo legfőbb látványosságaként, kellő késleltetéssel, nyitóbeszéde végén mutatta be Steve Jobs Apple elnök-vezérigazgató következő generációs iMac gépét. "Ez a katódsugaras monitorok tényleges halála" - mondta Jobs, miután a belépőkategóriás iMac 15 inches lapos kijelzővel kerül boltokba.

A hajlítható szárú kijelző félgömbben végződik, ami már maga a számítógép, s az összkép erőteljesen egy felturbózott asztali lámpára hajaz. Az első iMac - azonkívül, hogy visszahozta a piacra az Apple-t - forradalmasította a számítógépek formatervezését, amit most egyel magasabb árkategóriában, 1299 és 1800 dollárrért szeretne megismételni a cég.

Az Apple ezúttal három modellben utazik, melyek 700 vagy 800 MHz-es G4-es processzorral, 40-60 GB-os merevlemezzel, Nvidia GeForce2 MX grafikus vezérlővel, CD-újraíróval, ennek DVD-olvasóval kombinált változatával vagy DVD-R-íróval várják a kedves vásárlókat. Az új iMac-ek a Mac OS X 10.1.2-es legutolsó verzióját kapják alapból, csakúgy, mint az Apple összes terméke hétfő óta.

All-in-one, mégsem sampon

Mindent bele
Elemzők nem osztják az Apple feltétlen lelkesedését, bár az első összegyúrt számítógép, azaz az 1998-as iMac-et jól fogadták a vásárlók, a többi hasonló kezdeményezés arccal a sárban végezte. A Gateway Profile-sorozata éppúgy megbukott, mint az IBM NetVista X gépe, melyek szintén kísérleteztek lapos kijelzővel, az IBM még a hajlítható kart is bepróbálta.

A lapos kijelző gépre hegesztése problémákat okozhat, ha megdöglik alatta a memória vagy a merevlemez. Az IBM ezt legutóbbi, Pentium 4-es NetVistájában úgy igyekezett orvosolni, hogy a monitort lecsatolhatóvá tette. A NetVistára hasonlító dizájn nem az első eset, hogy az Apple az IBM-et követi, tavaly a 2000-ben bemutatott titánium-fedelű noteszgépét is lemásolta PowerBookjával.

Az Apple idei forgalma nagymértékben függ az új iMac sikerétől. A korábbi modellek eladásai tavaly szeptember 30-án 49 százalékkal estek vissza az egy évvel korábbi adatokhoz képest, azaz elég jól jelezték a termék életciklusának végét. A formabontó G4 Cube kockagép idő előtti halálával az Apple most a szintén felújított iBook noteszgép-szériára és az iPod mp3-lejátszóra támaszkodhat leginkább.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?