Auguszta
-7 °C
0 °C

Felzárkózik az AMD az Intelhez

2008.09.04. 07:13
Az Intel 2007 januárjában dobta piacra 45 nanométeres, tehát alacsonyabb fogyasztású, gyorsabb, olcsóbban gyártható csipjeit, az AMD pont egy évvel később áll át 65 nanométerről.

Az AMD bejelentette, hogy a Consumer Electronics Show első napján, azaz január 8-án kerülnek bemutatásra az első asztali, 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott Socket AM2+ foglalatba szánt Phenom X4 processzorok, írta meg a Prohardver.

A Deneb kódnéven emlegetett négymagos csipek várhatóan 2,8 és 3 GHz-es órajellel startolnak, a DDR2 mellett támogatják a DDR3 memóriaszabványt is. Az AMD számos ponton továbbfejlesztette a K10 mikroarchitektúrát, az új modelleknek magasabb IPC-jük és nagyobb L3 gyorsítótáruk lesz. A fogyasztás várhatóan 125 watt körül alakul, ami a jelenlegi csúcsmodelleknél megszokottnak nevezhető.

Komolyabb változások várhatóan jövő év márciusában esedékesek, amikor megjelenik a Socket AM3 foglalat. Az új tokozásnak hála a felhasználóknak lehetőségük nyílik a DDR3-as memóriamodulok használatára is, amit az AMD integrált memóriavezérlője 1333 megahertzes órajelig támogat hivatalosan.

Emellett a TSI (Thermal Sense Interface) és az SVI (Serial VID Interface) technológiák is megjelennek a processzorokban. Előbbi a stabilitás és a teljesítmény érdekében a maghőmérsékletek pontos figyeléséért felel, míg utóbbi hatékonyabb energiagazdálkodást tesz lehetővé a feszültségértékek folyamatos kezelésével.

A fentebb említett Deneb csipnek természetesen az új foglalattal kompatibilis verziója is megjelenik, továbbra is a csúcskategóriát képviselve. Kisebbik testvére, a szintén négymagos Propus valamivel olcsóbb alternatívát jelenthet, itt viszont el kell búcsúzni a L3 gyorsítótártól és annak teljesítménynövelő hatásától.

A hárommagos versenyzők leghamarabb jövő év közepén tűnhetnek fel. Hasonlóan az előbbi szemlélethez, a Heka kódnevű változatban is lesz majd harmadlagos gyorsítótár, míg a Rana ezt a kiváltságot nem kapta meg a fejlesztőktől. A belépőszintet egy duplamagos Regor nevezetű modell fogja képviselni, mely magonként 1 megabájt gyorsítótárat kap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!