Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Tévés internet kezdőknek

2003.09.25. 11:42
A tévés internetdoboz nem a hardcore internetezőknek készült, hiszen a modemes elérés lassú, nem lehet letölteni fájlokat, fejlett 3D-s játékokkal játszani és dokumentumokat szerkeszteni. A tévés internetezést talán a hotelekben lehet a legjobban kihasználni, ahol a vendégeknek a pornócsatornákon kívül valószínűleg nincsenek nagy igényeik. A Netbox azoknak a technofób kezdő felhasználóknak is alkalmas lehet az internettel való megismerkedésre, akik a tévé kezelését már elsajátították.
A Freedomland Netbox készülék úgynevezett set-top box, ami körülbelül annyit jelent, hogy a tévére csatlakoztatva lehet használni. Dobozának ijesztő mérete alapján először attól tartottunk, hogy valami ormótlan szerkezet fog előbukkanni a hullámpapír csomagolásból, de szerencsére tévedtünk: a fekete műanyag készülék körülbelül akkora, mint egy asztali telefonkészülék, csak éppen sokkal áramvonalasabb.

Fotelből navigál

Tekintse meg képeinket
A set-top-boxot és a tévékészüléket Scart kábellel lehet összekötni. A gyártó által mellékelt kábel brutálisan vastag volt, és nem túl esztétikus; minket leginkább az ipari magasfeszültségű vezetékre emlékeztetett. A hardveres telepítéssel gyorsan végeztünk, hiszen csak a tévét és a telefonvonalat kellett bekötni, illetve ceruzaelemeket kellett rakni a billentyűzetbe és a távirányítóba.

A Netbox billentyűzete infravörös porton kapcsolódik a központi egységhez, ezért kedvenc fotelünkből is lehet parancsokat osztani, nem kell a tévé mellett szobrozni. A magyar nyelvű klaviatúrán a szokványos számítógépes funkciógombok helyén speciális gombokat találtunk, amelyekkel például a nyitóoldalt, a levelezőt vagy a kedvenceket lehet elérni. Egér nincs, csak távirányító, mely sajnos nem helyettesíti tökéletesen a mutatóeszközt, mert a kurzort nem tudtuk szabadon mozgatni, csak a linkek között lépkedhettünk.

Felejtős, de okos

A Linuxot futtató készüléknek egyáltalán nincs memóriája, tehát szoftverek telepítése szóba sem jöhetett. Így a számítógépes vírusok nem tehetnek kárt benne, de ennek számos hátránya is van: a Flash és Java futtatásához általában a legfrissebb szoftverekre van szükség, és az e-mailek csatolmányait sem lehet kimenteni. A csatolt képeket, videókat, hangfájlokat, valamint a pdf, doc és xls formátumú dokumentumokat meg tudja jeleníteni a doboz. A Netbox böngészője előre telepített, egyedül az internetelérést kellett aktiválnunk a böngészés megklezdéséhez. A készülék beüzemelése egyébként pofonegyszerű, valószínűleg az is könnyen elboldogul vele, aki még sohasem látott számítógépet. (Bár aki nem tudja egyedül beállítani a tévé csatornáit, az inkább ehhez is kérjen segítséget.)

A Netbox elengedhetetlen a smart kártya, e nélkül ugyanis nem lehet csatlakozni az internetre. Ez a jellemzője már önmagában is elegendő a gyermekek hálón töltött idejének a korlátozására, de ezen kívül a kártya még bizonyos funkciók letiltását is lehetővé teszi.

A másét nem

Sajnos nem lehet akármilyen internetelérést használni, csak amit a Freedomland az Elender partnereként kínál: az éves előfizetés bruttó húszezer forint. Ezért a pénzért 10 megabájtos e-mail tárhely is jár, de csak egy e-mail cím, ráadásul még a telefonszámlát is fizetni kell. Az előfizetés akár otthonról is elintézhető, a Netbox kártyaolvasója ugyanis bizonyos hitelkártyákkal is elboldogul.

Klikk a képre!
Az internetes set-top box elképesztően éles képet produkált, de a tévéképernyő maximális felbontása csak 640x520 pixel, a weboldalakat pedig általában 800x600 képpontos kijelzőkre optimalizálták. Az Indexnek például pont a jobb oldalon lévő reklámcsíkja nem jelenik meg, ami a felhasználó szempontjából végül is nem nagy hátrány, a mi bevételeink szempontjából annál inkább.

Még szerencse, hogy a Freedomland saját portállal rendelkezik, melynek tervezésekor figyelembe vették ezt a méretkülönbséget. Erről az oldalról többek között híreket, tévéműsort, időjárás jelentést, fórumokat és online boltokat lehet elérni, ahol vásárolni is lehet. Böngészés közben egy speciális gomb megnyomásával előbukkan egy kis négyzet, amelyben az éppen nézett tévéprogram töltődik be.

A Netbox webes e-mail rendszere képek és hangfájlok csatolását is lehetővé teszi: a mintegy kétperces hangfelvételt a készülék beépített mikrofonjával lehet rögzíteni, a képeket pedig a tévéről vagy digitális kameráról lehet átmásolni a levélbe. A készülék bruttó 39 900 forintba kerül, és a Sulinet Expressz program keretében is megvásárolható.

A lassú modemes kapcsolat és a ketyegő telefonos percdíjak miatt a Netbox célközönsége nem a gyakori internetezőkből áll. A tévés internetezés a kezdő felhasználók mellett a szállodák számára is vonzó lehet. A hotelvendégeknek úgysem a képfelbontás a fontos, hanem hogy meg tudják nézni a postafiókjukat. Igaz, előfordulhat, hogy távozáskor a törölközők mellett a távirányítót és a billentyűzetet is elcsomagolják. Az eszköz technokrata családok számára is hasznos lehet, ha már csak a nagyinak nem sikerült megtanítani az internetezést. Ezzel menni fog, csak nyomogatni kell.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!