Piroska
-1 °C
5 °C

Géphűtés folyékony fémmel

2005.05.06. 13:30
A felforrósodott processzorokat hatékonyabban és csendesebben lehetne lehűteni, ha ventilátorok helyett folyékony fémmel vezetnénk el hőt. Legalábbis ezt állítja egy texasi vállalat, amely kifejlesztett egy ilyen rendszert.

A modern számítógépek processzorai túlságosan felforrósodnak, hűtés nélkül még a legegyszerűbb számítási feladattól is simán kigyulladnának. Bár a gépek többségében zajos és energiaigényes léghűtés van (hűtőbordával és ezerrel pörgő ventilátorral), néhány gyártó - például az Apple a két G5 processzoros gépeiben - már alapból folyadékhűtést használ. A texasi NanoCoolers vállalat pedig kifejlesztett egy folyékony fémmel működő hűtőrendszert, amely még csendesebb és hatékonyabb.

A NanoCoolers hűtőjének a csöveiben folyékony galliumötvözet áramlik, amely 2000 Celsius fokon forr fel, tehát igen nehezen alakul át gázzá. A fémes folyadék előnye az is, hogy elektromágneses pumpával is keringethető, a víz azonban csak hidraulikussal. A felhevült anyag egyébként egy léghűtéses kamrában hűl le.

Hőt zabálnak

Az Intel legnagyobb teljesítményű asztali processzorai elképesztően sok energiát fogyasztanak és szélsőségesen sok hőt termelnek, ezért a folyékony fémes hűtőknek legalább száz wattot kell kezelniük, hogy vonzóak legyenek, mondta el a New Scientistnek Kevin Krewell, a Microprocessor Report szerkesztője. A szerkezet felépítése szerencsére igen egyszerű, így talán nem bonyolult a legyártása és nem lesz majd drága.

A forrósodás nemcsak a processzort érinti, hanem a grafikus gyorsítócsipeket is is, amelyek szintén csak hűtéssel működtethetőek biztonságosan. Az egyetemi kutatólaborokban egyébként még számos futurisztikus megoldás készül, az indianai tudósok például mikroszkopikus ventilátorokkal és levegőt ionizáló nanocsöves elektródákkal kísérleteznek.