Donát
-4 °C
2 °C

Készül a linuxos GameCube

2004.01.21. 16:31
Egy programozói csoport elhatározta, hogy minden létező játékkonzolra és számítástechnikai eszközre megpróbál Linuxot telepíteni. Tevékenységük első áldozata a Microsoft Xbox volt; a redmondi szoftvergyártó játékgépén 2003 júliusa óta hardveres módosítás nélkül is futtatható a nyílt forráskódú operációs rendszer. Most a Nintendo játékgépével próbálkoznak.
A Nintendo játékgépe tulajdonképpen egy miniatűr PowerPC, amely 486 megahertzes IBM processzorral, ATI grafikai egységgel, negyven megabájt memóriával és 8 centiméteres optikai meghajtóval van felszerelve. A GameCube Linux Project vezetői szerint a népszerű konzolt vékonykliensként, médialejátszóként, szerverként vagy fejlesztői eszközként lehet újrahasznosítani, ha a tulajdonos már megunta a játékokat.

A fejlesztők még nem tudtak Linuxot telepíteni a gépre, csupán egy ingyen letölthető programot hoztak nyilvánosságra, amely Tux pingvint, azaz a Linux logóját jeleníti meg a kijelzőn, írta a Wired.

Játékszerverek

Míg a Microsoft megpróbálta megakadályozni a linuxos Xbox létrehozását, ami érthető is: a felhasználók által szabadon módosítható rendszer komoly riválisa a Windows operációs rendszernek, különösen a szerverek piacán.

A játékkonzolok piacán vezető Sony a Microsofttal ellentétben még támogatta is a Playstation 2 átalakítását: piacra dobott egy kiegészítő csomagot, amely billentyűzettel, merevlemezzel, hálózati csatlakozóval látja el az alapkészüléket, és lehetővé teszi a Linux futtatását.