Valér
4 °C
8 °C

Túlkoros asztali gépen dolgozik a magyar

2005.06.16. 11:04
A hazai cégek felének háromévesnél fiatalabb, de egyévesnél idősebb számítógépei vannak. A cégek átlagosan tizenkét géppel dolgoznak, amelyek között csak egy-két laptop akad. A vállalatok harmada használ matuzsálemi korú komputert.

Az öt főnél többet foglalkoztató vállalatok által használt asztali és hordozható számítógépek egyötöde egy évnél fiatalabb, derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt., a T-Mobile Magyarország Rt. és a Sun Microsystems Magyarország Kft. 2005 márciusi, reprezentatív felméréséből. A számítógép-állomány majdnem felét (49 százalék), a háromévesnél fiatalabb, de egyévesnél idősebb gépek teszik ki. A háromévesnél idősebb számítógépek aránya 32 százalék volt a felmérés időpontjában.

A hatszázezer céges gép országa

A középvállalatoknál az átlagosnál kevesebb egy-hároméves gép található, míg az ennél idősebb gépek aránya 7 százalékkal magasabb az országos átlagnál. A nagyvállalatoknál az egy-hároméves gépek aránya az országos átlagnál 4 százalékkal magasabb, míg a háromévesnél idősebb gépeké ugyanennyivel alacsonyabb.

A cégek száma alapján végzett kalkulációk szerint a legalább öt főt foglalkoztató magyar cégeknél összesen 632 000 számítógép üzemel. A legtöbb komputer az iparban, a kereskedelemben és a gazdasági szolgáltatásokat nyújtó szektorban található. A mezőgazdaságban, a halászatban, illetve a bányászatban, a villamosenergia-iparban, a gázosoknál, gőzösöknél és vizeseknél az átlagosnál mintegy 10 százalékkal magasabb (44, illetve 41 százalék) a háromévesnél idősebb gépek aránya; a mezőgazdaságban és a halászatban az egyévesnél fiatalabb gépek aránya kisebb, mint az országos átlag.

A szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, valamint a szállítási, raktározási és távközlés cégek állnak a legjobban: itt az országos átlagnál jóval magasabb az egy-hároméves gépek aránya (60-60 százalék), és jóval alacsonyabb a 3 évesnél idősebb gépeké (17 százalék, illetve 21 százalék), derül ki a felmérésből.