Bernadett
0 °C
4 °C

Laptopjövő: metanol és vízhűtés

2003.07.03. 19:58
Csodát tesznek a japán tudósok: a metanolhajtású számítógép üzemanyagcellája tízszeres gépidőt bír ki, ráadásul hamarosan szupercsendes vízhűtőrendszert is építhetnek bele.
Üzemanyagcellás laptop prototípusát mutatta be hétfőn az NEC japán számítógépgyártó vállalat. A hordozható gép metanollal üzemel.

Feltöltés tölcsérrel

Az NEC a jövőre tervezi a laptop piaci bevezetését. Jelenleg több gyártó is foglalkozik üzemanyagcellás működtetésű számítógépek kifejlesztésén. Az üzemanyagcellás megoldások fő vonzereje, hogy a jelenleg használatos lítiumion-akkumulátoroknál tízszer hosszabb ideig képesek a gép energiaellátását biztosítani.

További előny, hogy az üzemanyagcella feltöltése az akkumulátornál lényegesen egyszerűbb és gyorsabb.

Az NEC által bevezetendő laptop egyetlen üzemanyagcellával öt órán keresztül működik. A vállalat emellett két éven belül olyan PC-t szeretne bemutatni, amely negyven órát fut egy bögre metanollal.

Vízhűtés

Az NEC azt is bejelentette, hogy szupervékony vízhűtésrendszert fejlesztett ki hordozható számítógépekhez. A vízhűtő vastagsága négy milliméter, előnye a jelenleg alkalmazott vízhűtőkkel szemben, hogy biztonságosabb, és a hőcsere is hatékonyabbm, ráadásul piezoelektromos szivattyúja csak 30 dB zajt termel, vagyis halk.