Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Gép/ember 1.0

2006.05.29. 22:25
Ha nem is érző lény a számítógép, azért több, mint egy halom vas. Van, aki néven nevezi, van, aki előszeretettel rugdossa, és van, aki direkt pizzát rohaszt benne. Az Index versenyén a legharmonikusabb ember-gép kapcsolatokat keressük: küldjön egy fényképet magáról és számítógépéről, írja le, milyen viszonyban vannak egymással, és kerüljön a legelitebb klubba: a számítógépek igaz barátainak társaságába.

Ki ne hallott volna háziállatokról és gazdáikról, akik idővel hasonulnak egymáshoz? Ki nem találkozott még párokkal, akiket mintha az isten is egymás mellé rendelt volna? Van, aki néven nevezi a biciklijét, a kocsiját vagy a gitárerősítőjét, és van, akit vastagon font érzelmi szálak fűznek a 490039 pályaszámú keskenynyomközű gőzmozdonyhoz. De mi a helyzet a számítógéppel? Létezik vajon harmonikus gép-ember kapcsolat?

Majd most kiderül. Ha Ön egy Apple 1-essel a párnája alatt alszik, Ural 2-essel fűti az előszobát, esetleg egy Alphacool AP910 keringeti a vért az ereiben, máris joggal érezheti úgy, hogy kénytelen részt venni az Index Gép/ember versenyében, amelynek célja, hogy megtalálja azt a számítógép-tulajdonost vagy -használót, aki a lehető legközelebb áll gépéhez, a legharmonikusabb kapcsolatban él vele, vagy egyszerűen csak hasonlít rá.

Kiborgság előny, de nem feltétel

A versenyben kifejezett előnnyel indul , aki a péknél zsömlék helyett fekete alapon lefelé folyó neonzöld krikszkrakszokat szokott látni, illetve aki ismerőseire pillantván nem embereket észlel, hanem testhőmérséklet-térképet egy homloktájon elhelyezett célkereszttel. Bár nem feltétel, hogy a pályázó kiborg legyen, a jó helyezéshez nem árt a különleges hardver: kicsi az esélye annak, hogy egy átlagos teljesítményű, bézsszínű doboz átlagos partnere az átlagosnál jobb eredményt érjen el a Gép/ember versenyben, bár ki tudja: egy átlagos kapcsolat is lehet harmonikus, sőt.

A zsűri mindenesetre külön díjazza majd az extremitást, az elavult és mégis működő 286-os pécéket, az ingvasalásra is alkalmas őslaptopokat, a működőképes és használatban lévő Commodore-okat, vagy éppen a vízhűtéses, quadprocesszoros rigeket, lehetőleg saját készítésű operációs rendszerrel.

Ha ilyen nincs, az se baj. A szervezőbizottság szeretettel várja a nagymamákat, akik csipketerítővel letakart Atarival dobják fel a tisztaszobát, és várja az őrült moddereket, akik bárány- vagy tigrisbőrrel szelídítik-vadítják a gépet. De ne riadjanak vissza azok sem, akik luddita dühtől vöröslő fejjel ütik-vágják a komputert, és pepperonis pizzát érlelnek a flopimeghajtó helyén: ha a páros harmóniát sugároz, esélye van a győzelemre.

És akkor most mit tegyek?

Cselekedjen! Küldjön egy vagy két fényképet önmagáról és számítógépéről a gepember@mail.index.hu címre, és írjon meg minden fontos tudnivalót: nevét, korát és foglalkozását, illetve a partnergép hardverkonfigurációját és a rajta futó szoftvert. Sokat használ, ha néhány sorban azt is leírja, hogy tett szert a csodára, mióta van meg, és mi mindenre képes. A beküldött pályázatokat értékeljük, kiválogatjuk és az arra érdemeseket közzétesszük, ezért csak olyasmit küldjön be, amit nem fél viszontlátni az Indexen. A beküldött adatokat ezen kívül sehogyan sem kezeljük.

A dobogósok közötti végső sorrendet közönségszavazás dönti el. Az első három helyezettel mélyinterjú készül az Indexen.