16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Magyar GPS-térkép készül

2001.01.29. 23:29
Néhány héten belül elkészül Magyarország első, GPS-készülékekben használható digitális térképe. A nagy gyártócégek jelenleg még nem támogatják a kelet-európai fejlesztéseket, a navigációs rendszerekhez eddig kínált térképek így nem ritkán több száz métert csalnak. A Garmin készülékek forgalmazója, a Navi-gate Kft. az itthon használt készülékek útrekordjai alapján korrigálja a fő- és alsóbbrendű utak térképét. Később a nagyvárosok utcatérképeit is pontosítani fogják.
Magyarországon a GPS-készülékek piaca most ébred. Errefelé a navigációs eszközöknek nincs hagyománya. Saját folyóirata sincs a témának, az egyik legfontosabb információs forrásnak az Index Törzsasztal GPS topic-ja minősül - mondta el Végh Zoltán, a Navi-gate Kft. ügyvezetője.

GPS-készülékek Szolnok digitális térképével
A világ legnagyobb GPS-készülékének gyártója, az amerikai Garmin képviseleteként már 5 éve működik. Az első időkben 100 ezer forint felett volt a legegyszerűbb Garmin ára is, de most az 'outdoor' eszközök közül a legolcsóbb eTrex 60 ezerért elvihető. Az utolsó generációs fejlesztések színes kijelzős változatban természetesen ennél jóval többe kerülnek. Sokan az autóhoz kötik a navigáció fogalmát, pedig kézben tartható, 3-4 kilométeres sebességnél már helyes irányt mutató eszközök is léteznek.

Mobiltelefonnal egybeépített GPS

Újdonságnak számít a mobiltelefonnal egybeépített GPS-készülék
Újdonságnak számít a mobiltelefonnal egybeépített GPS-készülék. A nagyméretű kijelzőn térképet kezel, sőt képes megjeleníteni, hogy hol van a beszélő fél. Két ilyen eszköz bármikor képes egymáshoz találni, ha a használóik úgy kívánják.

A Garmin üzletpolitikájának részét képezi, hogy három régió (Észak-Amerika, Európa, Ázsia) szerint forgalmazzák az eszközöket. Itthon egy tengerentúlon megvásárolt készüléket nem lehet térképes megjelenítésre használni, a belső adatbázist nem lehet felülírni - mondta Végh Zoltán. A európai készülékekhez pontos, cím szerint kereshető nyugat-európai országtérképeket biztosítanak, de a 'gyári' magyar térkép bizony nagyon gyenge. Még az autópályákon is az út mellett halad az autós, a pontatlanság néha több száz métert is kitesz.

Ezért merült fel az igény, hogy elkészüljön a Garmin magyar térképe is. Digitális magyar térképek, utcanév-adatbázisok elkészítésével egymástól függetlenül több cég foglalkozik, de közvetlenül egyiket sem lehetett átvenni. A GPS-navigáció pontosabb alapokat, más preferenciák szerint készült térképeket igényel.

Vették a fáradságot

A Navi-gate által alkalmazott módszer - a térképek 'bejárással' pontosítása - sem számít újdonságnak. Csak eddig még nem vette senki a fáradságot, hogy bejárja az összes szilárd burkolatú utat az országban - mondta el Végh Zoltán. A digitális térkép kifejlesztéséhez megvásároltak egy részletes elektronikus országtérképet. Erről a memória spórolása érdekében levették a domborzati jeleket és a földutakat.

A Garmin eredeti országtérképe

A GPS-eszközöket használó ügyfelek útjairól mentések készülnek, ahol az útvonal pontjai elmentődnek. Az ilyen rekordokat a térképpel összevetve láthatóan előugrik a térkép ,,csalása". A 4-es főutat az M5-össel összekötő 405-ös út például egyik magyar térképen sem szerepel helyesen.

Trackfeltöltés

A Veszprémet elkerülő út észak-nyugati része
piros vonal: térkép szerinti út
fekete, pöttyözött: a valós útvonal
Az utakat a térkép szerkesztése során a GPS által eltárolt valódi útpontokra húzzák. A Navi-gate azt is tervezi, hogy a felhasználókat megkéri az útadatok (trackek) elküldésére. A tervek szerint felállítanak egy internetes track-tárat. Ide mindenki feltöltheti majd a GPS-el rögzített trackjeit, melyek segítségével pontosítani tudják a térképeket. Aki sok használható tracket tesz fel, azt ingyenes térképfrissítéssel honorálják, vagy nyereményeket sorsolnak ki köztük.

Magyarország GPS-térképének 1.0-s változata néhány héten belül kapható lesz. Flash-kártyába töltve a Garmin készülékek is használhatók lesznek. Ez már tartalmazni fogja a főváros és a megyeszékhelyek pontos utcatérképeit is. A nagyvárosok utcatérképei később következnek.  • Hírek
  • Hírek