Taksony
-2 °C
3 °C

GPS a telefonban

2003.03.02. 17:12
A műholdas helyzetmeghatározó eszközök (GPS) piaca mindkét irányban nyílik: míg az alsóbb szekciókba érkeznek egészen olcsó darabok, addig a felső végeken sorra jelennek meg napjaink csúcstechnikájának mindentudó öszvérei. Két új alapmodellt és három profi, mobillal vagy kéziszámítógéppel egybeépített GPS-készüléket teszteltünk.
Geko 101
A GPS-eknél éledni látszik a mobiloknál már hosszú ideje működő piacpolitika: az egyre több tudással kitömött csúcskészülékek mellett megjelennek a szerényebb képességű, ám az alapfunkciókat, sőt, sok esetben annál jóval többet teljesítő "entry-level" készülékek. Néhány napja érkeztek meg a magyar piacra az első Garmin Geko101-esek, és napok kérdése az okosabb testvér, a 201-es megjelenése. A két készülék gyakorlatilag ugyanabba a parányi, víz- és ütésálló házba költözött, és leginkább a túrázás, illetve a műholdas kincskeresés, a geocaching rajongóit veszik célba.

A 101-es a manapság már kötelező GPS-alapfunkciókat nyújtja: 250 saját pontot rögzíthetünk, a készülék "megjegyzi" a bejárt utat, és ezen oda-vissza képes navigációt adni. A vevő a Garmintól megszokott és jól bevált 12 csatornás egység, így pontosság terén a Geko semmivel sem marad el nagyobb testvéreitől.

Kétméteres pontosság

Geko 102
A 201-es, okosabb Geko már WAAS/EGNOS-képes vevőt tartalmaz, ezzel az ingyenes korrekciós szolgáltatással a készülék pontossága a hagyományos 5-15 méterről akár 2-3 méterre is javulhat. A 201-es ezen kívül már PC-csatlakozással is rendelkezik, így kedvenc túraútvonalaink, pecahelyeink eltárolhatók az örökkévalóság számára.

A nagyobbik Geko játékokat is tartalmaz, itt azonban nem a mobiloknál megszokott tetrisekre és kígyósokra kell gondolni: ezek olyan terepjátékok, ahol igen nagy jelentőséget kap az, hogy a futtatásra használt eszköz egy GPS. A hagyományos memória-játékhoz hasonlító Memory Race során egy cella tartalmát úgy tudjuk felfedni, ha oda valóban elmegyünk, a GPS-es kígyózás esetén pedig a kígyó kerülendő farka az általunk bejárt út.

Telefonba épített helyzetjelző

Navtalk
A NavTalk esetében egy rutinos GPS-gyártó döntött úgy, hogy egyik jól bevált modelljének tudását építi egy dobozba egy gyakorlatilag készen vásárolt mobiltelefonnal. Az eredmény meggyőzőnek tűnik: egy jófajta mobiltelefon, ami egy nagyon erős GPS-t tartalmaz, sőt még a szokásos PDA-funkcióknak (naptár, kontaktlista) is maradt benne hely. A készülék GPS-részlege a méltán népszerű GPS V. tudását nyújtja: 12 csatornás vevő, 16 MB térkép-memória, amire bőséggel felfér például a 6.8 MB-os, legfrissebb Magyarország-térkép, útvonaltervezés. Kihangosítóba helyezve még a kijelzőre sem kell pillantanunk, mivel a NavTalk hangnavigációval vezet el a célig.

"Boltban vagyok"

A GPS-GSM-PDA házasság nem merül ki a közös lakhelyben: a címjegyzékben például külön adatmező szolgál kedves ismerőseink lakhelyének koordináták formájában történő eltárolására, illetve saját pozíciónkat is meghatározott metódus szerint küldözgethetjük családtagjainknak, szigorúbb esetben főnökeinknek, akár SMS-ben, akár adathívás formájában.

Bluetooth
A NavTalk PC-kapcsolattal is rendelkezik, a PDA-funkciók szinkronizálhatók a számítógép megfelelő adataival, térképek, valamint a szokásos GPS-adatok (pontok, tervezett- és bejárt útvonalak) tölthetők fel és le az alapcsomagban is megtalálható PC-kábel segítségével. A doboz tartalmaz egy MapSource CitySelect CD-t is, amelyről szabadon töltögethetünk a készülékre nyugat-európai területeket részletes utcaszintű térképekkel, és gazdag POI (Points Of Interests - érdekes pontok: szállodák, benzinkutak, múzeumok, hivatalok, bankok, stb.) adatbázissal.

Nem csak a NavTalk, hanem bármely térképes GARMIN GPS képes fogadni a néhány hónapja elkészült Magyraország-térképet, a NaviGuide 2.0-t, amelynek a napokban várható első ingyenes frissítése, a NaviGuide 2.1. Vége tehát azoknak az időknek, mikor a technikabolond GPS-tulajdonos pironkodva próbálta ismerőseinek megmagyarázni, hogy mire is jó egy GPS, ha nincs hozzá térkép, mostantól elegendő egy határozott bekapcsolás, és a hatás garantált.

Drótnélküli doboz

A high-end szekcióban jelentett nagy dobást az Emtac alig gyufásdoboznyi méretű, ám árával annál inkább tekintélyt parancsoló készüléke. A piaci igény nyilvánvaló volt akkor, amikor az iPAQ kéziszámítógépek harmadik olyan generációja jelenik meg, amely már Bluetooth-képes, és a Palm újabb csúcsmodellje, a Tungsten is rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. Sőt! Ma már elég, ha egy szabványos SD-slot található a tenyérgépen, az ebbe csúsztatható parányi periféria Bluetooth-képessé teheti a jelenleg piacon lévő PDA-k többségét.

Vevő a sapkán

Bluetooth 6310
Az Emtac újdonsága a legszabadabb GPS-csatlakoztatást teszi lehetővé, hiszen elegendő, ha a PDA valahol a kis GPS tíz méteres (saját méréseink szerint akár ennél jóval nagyobb) hatósugarán belül van, az erre alkalmas térképes alkalmazások képesek a tőle érkező, másodpercenként frissülő pozícióadatokat feldolgozni. Az elhelyezés szabadsága lehetővé teszi, hogy a GPS jelek vétele szempontjából a legjobb helyre kerülhessen a vevő, például autóban a kalaptartó hátsó végében, vagy gyalogosan akár a baseball sapka tetejére.

Maga a készülék első pillantásra elképesztően egyszerűnek hat, kívülről mindössze egy kapcsoló és három LED jelenti a "felhasználói felületet". A belső értékei azonban feledtetik puritán külsejét: a készülék SiRF Star II LP GPS chipkészlete képes WAAS/EGNOS korrekciós jelek feldolgozására is. Beépített antennája tesztjeink szerint meglehetősen kellemes vételi tulajdonságokkal rendelkezik, de van csatlakozási lehetőség külső GPS antennára is, beépített Li-Ion akkumulátor, és természetesen a Bluetooth kommunikációs egység.

Nekünk egyvalami nem ment a kis Emtac-kel: egy sima Bluetooth-os telefon (T39m) ugyan észreveszi a közelségét, párosítható is vele, de további haszon a dologból nem származik. Állítólag létezik olyan telefonokra tölthető Java applikáció, amivel már a telefon is tud valamit kezdeni a pozícióadatokkal. Ha látunk ilyet, azonnal teszteljük!

iQue 3600: GPS a tenyérgépben

ique
Az igazi high-endet a Garmin hamarosan megjelenő újdonsága képviseli. Ezzel a készülékkel a gyár versenyre hívja az egyre népszerűbb PDA-GPS kombinációkat, és a hétköznapi felhasználói kategóriában elsőként jelenik meg teljes értékű PDA-val, amiben fixen beépített GPS található. Az elegáns, fémszínű házba csomagolt egység első pillantásra szokásos tenyérgépnek látszik, csak a kihajtható antenna, és a Notepad gomb helyén látható navigációs jel tűnhet fel.

A Garmin a Palmot választotta partnerül, annak is mindjárt a legkomolyabb operációs rendszerét, a Palm OS5-öt. Sajátossága ennek a készüléknek más Palmokkal és Palm OS gépekkel szemben, hogy itt a képernyőn nem található fixen lekötött "graffiti", azaz szövegbeíró mező, hanem - Pocket PC-khez hasonlatosan - szinte az egész kijelző alkalmas képek, ábrák, jelen esetben természetesen leginkább térképek megjelenítésére. A 320x480-as, 64k színes kijelző legalább annyira ígéretes, mint a 150 MHz-es Motorola Dragonball MXL processzor.

Drága, de törékeny

Mivel ez a sajátos öszvér méreteiben és tudásában is tökéletesen megfelel a PDA-kkal szemben támasztható legmagasabb elvárásoknak is, komoly versenytársat jelenthet a jelenleg kapható modelleknek. A GPS-tulajdonságok ugyanis olyan pluszt jelentenek, amiket más tenyérgépeken csak drága, és gyakran körülményesen csatlakoztatható kiegészítőkkel lehet elérni. A vad outdoor-adventure felhasználásban érdekeltek számára azonban talán kevésbé vonzó az iQue visszafogottabb védettsége a természet viszontagságaival szemben. Terepre valószínűleg továbbra is valamilyen kisebb tudású, de brutálisabban tokozott, víz és ütésálló GPS-t célszerű kivinni.