Személyazonosítás járáskép alapján

2002.11.08. 10:37
Személyek megbízható azonosítása céljából amerikai kutatók a sétáló embereket figyelő "radarszemet" készítenek. A rendszert még farsangi álarcba bújva sem lehet megzavarni, mert minden ember mozgásképe egyedi.
Egy újszerű érzékelő segítségével akár a sétáló embereket is fel lehet ismerni, mégpedig a járásukról. Az autók sebességét mérő radarokhoz hasonló elven működő készülékkel a test bizonyos viszonyítási pontjainak mozgását elemzik.

Georgia Tech Photo: Gary Meek
Az amerikai fejlesztők által készített "radarszem" például a csuklók előre-hátra ingatását, és az előre lépő lábak mozgását értékeli. Ezen mozgások összképe minden ember esetében egyedi.

Az új rendszert nagyobb távolságból végzett biztonsági ellenőrzéshez használnák, az időjárási és fényviszonyoktól függetlenül. "Szükségünk van egy eljárásra, amellyel messziről felismerhetjük a rosszfiúkat" - idézte a Spiegel Jon Geisheimert, a Georgia Institute of Technology munkatársát.

A rendszer az eddigi tesztek során 80-95 százalékos biztonsággal képes volt felismerni az 5-15 méteres távolságban haladó kísérleti személyeket. Az eljárás az ígéretek szerint öt éven belül piacra kerülhet.  • Tippek
  • Bankszámla