Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemásolhatatlan az átlátszó titkosítási kulcs

2002.09.24. 08:41
Amerikai kutatók kidogoztak egy eljárást, hogyan lehetséges a matematikai módszerek helyett egy fizikai tárgyat alkalmazni a titkosítási kulcsok képzésére. A trükk abban rejlik, hogy a tárgyból jelenleg lehetetlen másolatot készíteni. A bélyeg méretű epoxigyanta tömbbe zárt üvegszálak összevisszasága ugyanis lemásolhatatlan.
A jelenlegi titkosítási rendszerek matematikai módszereket alkalmaznak "kulcsok" generálására, amelyek aztán az adatokat védik. Magukat az igen hosszú kulcsokat visszafejthetetlen eljárással képzik egyszerű titkos jelszóból, találomra beütött vagy random számsorból. A végeredményt az védi, hogy adott kulcs mellett is rendkívül nehéz visszafejteni az eljárást.

Lemásolhatatlan objektum

A MIT Media Lab "Atomok és Bitek" nevű kutatóközpontja kidolgozott egy eljárást, hogyan lehetséges a kulcsok képzésére a matematikai eljárások helyett egy fizikai tárgyat alkalmazni. A trükk abban rejlik, hogy a tárgyból jelenleg lehetetlen másolatot készíteni - számolt be a New Scientist.

Az interferencia a lényeg

A kutatócsoport 5 forintos méretű, 2,5 mm vastag érméket készített epoxigyantából. Mindegyik belsejébe több száz vékony üvegszálat zártak. Ezeket egy bizonyos hullámhosszú lézersugárral átvilágítva "olvassák ki."

A sugár foltos interferenciaképet eredményez, amelyet egy kétdimenzionális hálóra vetítenek, majd egy 2400 bit hosszúságú kulccsá konvertálnak. Ha a véletlenszerű helyzetben beágyazott üvegszálak közül akár egy darab nem egészen egy mikrométert elmozdul, az körülbelül a bitek felét megváltoztatja a kulcsban.

Egy érmével számos kulcs

Ez az érzékenység azt jelenti, hogy a kis érmét nem lehetséges másolni a jelenlegi vagy tervezés alatt álló eljárásokkal. Ezen kívül a lézer belépési szögének változtatása teljesen új kódok generálására szolgálhat.

Az érmék által alkalmazott technológia további jövőbeli felhasználási módja lehet, ha az átlátszó lapokat hitelkártyákba ágyazzák. Neil Gershenfeld, a MIT egyik kutatója szerint az érmék különleges tulajdonságai más biztonsági alkalmazásokban is hasznosak lehetnének.

Atombiztos pecsét

Ilyen védelem alatt állhatnának például az illetéktelen hozzáférést kizáró biztonsági pecsétek egy nukleáris egyezményeket felügyelő szeizmográf szekrényén. Gershenfeld szerint az eljárást alkalmazó első termékek alig fél év múlva megjelenhetnek a piacon.