Emőke
-4 °C
9 °C

Építőt, társast vagy Legót?

2001.12.12. 09:58
Hát persze, hogy hálás téma karácsony előtt játékokról írni. A kínálat idén is kifolyik az üzletekből a plazák folyosóira, ha nem akarunk ezeregyszáz oldalas tanulmányt készíteni, akkor csak a szubjektív szemezgetés műfaját választhatjuk - nem írunk tehát a Harry Potter-emblémát viselő termékekről, mert nem szimpatikus a címszereplő.
Villanyszett
Der Kleine Elektrotechniker - egy bátran ajánlható téma a 8-9 éveseknek. Van belőle magyar fordítás is, a germán verzió honosított példánya néhány centivel arrébb Kis elektrotechnikus néven is levehető a Tesco polcairól. A belbecs pediglen egy alapfokú elektromos szerelőkészletet rejt magában, amiből csengőt, villanymotort, generátort és még sok más hasonlót fabrikálhat magának a serdülőkor előtti ifjúság. A teljes piaci kínálat ebben a körben egyébként három elemű, fenti címek mellett még rákereshetünk a Play Electronics vagy az Electronics Genius fantázianevű dobozokra is, a végeredmény hasonló. Árak 7 és 15 ezer forint között.

Másolt társas

Ki a leggyengébb láncszem? - szegezi nekünk a kérdést egy vadonatúj kvízjáték-csomag, és csodálkozunk, miképp lehet annyira piacvak a forgalmazó, hogy Máté Kriszta mű-szadista arcképmását lefelejti a címoldalról... Forgatunk kettőt a dobozon, aztán rá is jövünk, sehol semmi licenszmegjelölés, se egy TV2-logó; sunyi majdnem-védjegytolvajlás áldozatává vált a kercsatorna elhíresült álkvízműsora. Persze, az eredeti cím "A leggyengébb láncszem", a különbség a kettő között éppen a törvényes két betű, lásd még: Adios "márkájú" tornacipők...

Szimpatikus vonatok
A kisvonat az viszont örökzöld, még a számítógépes játékokkal is bírja a versenyt. Karácsonykor elsősorban a komplett készletek játszanak, a kínálat lélegzetelállító. A spektrum egyik végén a Westendben frissen nyitott Marklin-szaküzlet - erősen rulez, gyönyörű, minőségi darabokkal, átlagvásárló számára csillagászati árakkal. Mozdonyt szólóban 100 ezer forint alatt alig kapunk, a teljes készletek árát említeni sem merem. Csak egy emeletet kell viszont lemennünk, hogy igazi olcsó gagyit kapjunk, 3645 forintért teljes készlet vár ránk H0 méretben - elemes mozdony, egy környi sín, 2 kocsi. Új cucc még a Lego Harry Potter-vonata, de arról - a jó ízlés nevében - nem írunk.

Szintit a gyereknek!

Szintén régi, bevált, tuti tipp a hangszer, de nem ám a xylofon (azért itt-ott még az is felbukkan), hanem az elektronikus fajta, kissé valóság-megszépítő elnevezéssel: a szintetizátor. Tengernyi típusból választhatunk a játékboltokban, a legolcsóbb darab kereken 1790 forintot kóstál, de vigyázzunk - ennyi pénzért csúnyán át fogjuk verni a kölyköt. Amit ez a gép tud, az ugyanis meglehetős frusztráló: a billentyűzet megérintését időben fix hosszúságú, fülsiketítő négyszögjellel honorálja, egyszere maximum egy szólamban. Adjunk ki a dologért legalább még egyszer ennyit, és máris megvan az alapfokon azért éppenhogy megszólaló szerkezet.

Dedikált vonal

A GSM-korban igazi rácsodálkozási aktus, ahogy az ember a régi jó kéttelefonos-drótos játékkészletet megpillantja az ember. Az egykori kultuszjáték presztízse ugyan a múlté, a mobilcégek épp most célozzák be maguknak a 3-6 éves korosztályt, de árban azért itt most még a vezetékes nyer: két készülék, a közöttük húzódó K-vonallal csak 3 rugót kóstál.

Mindenképpen említendő a játékkőműves-felszerelések egyre dinamikusabb és szinergikusabb jelenléte, itt ugyebár különféle készletekben kapható játéktéglákról, valamint az őket összekötő malterszerű ragasztóanyagról beszélünk. Egyetlen kifogás, hogy ezekre sajnos nem lehet igénybe venni a 2,75%-os házépítő hitelkonstrukciókat.

Droidos és mozis Lego

Bionicle-kapszula
A Lego, a játékok királya nem dobott nagy újdonságot idén, de azért fejlesztett. A szerzői jogi problémás, egyébként viszont szupersikeres Bionicle-sorozat ment előre kicsit, most a 8-9 évesek következnek, az eddigieknél kicsit bonyolultabb robotmodellekkel. Star Wars-esemény minden évben van - idén DVD-megjelenés, jövőre 2. epizód, - a ravasz marketingesek idén a Spielberg Mesterséges intelligenciájának témáival képeztek uniót, amikor elhatározták, hogy nyomulnak az SW droidmodelljeivel egy nagy kört (benne C3PO, rohamdroid stb.). Szintén Spielberg még - bár nem újdonság - a Lego Spielberg-mozikészlete, ami újabb reklámlökést kapott az ünnepre való tekintettel. Az egyik legeredetibb játékkészletben néhány legódínón kívül USB-s webkamera, motoros kameraállvány, valamint PC-s vágószoftver rejtezik, a kölök így képessé válik saját készítésű dínófilm megprodjuszálására. Ja, és a Harry Potter-legóvonatról természetesen most sem szólunk.

Ostoba robotkutyák olcsón

A Sony méregdrága robotkutyájának megalkotásával mintegy véletlenül létrehozott egy teljesen új játékkategóriát. A vásárlók 100 százaléka az Aibo ezer dollárnál is magasabb árát úgysem tudja megfizetni, a gyerek viszont robotkutyáért nyúz, valamit adni kell hát neki, és ez a valami az olcsó robotkutya - persze, hogy nem tud annyit, mint az Aibo, de legalább simán leszerelhető vele az a kis pöcs. A McDonalds évközi akciójában a Happy Meal-hez adott ingyenes robotkutya - ami összvissz fejcsóválásra volt képes, arra sem mindig - természetesen árban verhetetlen, de a boltban 1790-ért már kapható olyan, ami még ennyit sem tud.

Az Index-olvasó gyerekének a legszebb ajándék azonban valószínűleg a CD-n vagy DVD-n érkező legújabb mészár-játék (az enyémnek legalábbis), de ez legyen egy elkövetkező, különálló anyagunk témája.