Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az internet megbetegít

2006.03.06. 10:30
Aki naponta több órát tölt görbe háttal és könnyező szemmel a monitor előtt, az már maga is rájött, hogy az internet nem egészséges. Egy amerikai vizsgálatsorozat a napi szörfölés hosszú távú egészségi kockázatait derítette fel.

Míg a világháló pozitív hatásai az intellektuális, szociális és pszichológiai épülésben jelentkeznek, sokan panaszkodnak arra, hogy fizikai egészségükre negatív hatással van a szörfölés, állítja a Forrester Research által az USA-ban készített felmérés.

Különösen a testtartás, a szemek és a nyugodt alvás látja kárát a képernyő előtt töltött napi több órának, írta a Sydney Morning Herald. A megkérdezettek 17-30 százaléka panaszkodott a kezei, a látásélessége és a testtartását érintő gondokra.

A nők számára inkább gond

A felmérésbe bevont 10 ezer amerikai háztartásból sokan egyenesen attól tartottak, hogy ínhüvelygyulladást és gerincferdülést kapnak. A vizsgálat résztvevőinek 22 százaléka azt állította, hogy az internet összességében negatív hatással van az életére.

Különösen a nők számára bizonyult a világháló inkább tehernek semmint áldásnak. Az egészségükkel kapcsolatban a legnagyobb szkepszissel az 55 éven felüliek látják az internetezést. A fiatalabb korosztályok viszont általában optimistábban közelítik meg a kérdést.

Általában pozitív hatás

Minden megkérdezett 54 százaléka jelentette ki ugyanakkor, hogy a világháló összességében pozitív hatással van az életükre. A pluszpontok közé tartozott az a meggyőződés, hogy az internet jobban összeköti az embereket, miközben boldogabbá és elégedettebbé tesz.

A Forrester Research kutatói tanácsokat fogalmaztak meg a hardverek és irodai bútorok gyártóinak. Mivel az online fogyasztók a látásukra, a tartásukra és a kezeikre gyakorolt negatív hatásokra panaszkodnak, ergonomikusabb székekre és billentyűzetekre, illetve szemkímélő monitorokra volna igény.