Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hőkezelt terabájtok

2002.08.30. 12:41
A merevlemezeket gyártó Seagate bejelentette, hogy kifejlesztett egy különleges adatrögzítési eljárást. A hővel támogatott mágneses rögzítés (Heat Assisted Magnetic Recording, HAMR) százszor nagyobb hatékonyságot tesz lehetővé, mint a hagyományos mágneses jelrögzítés.
Az eljárás lézert alkalmaz az adathordozó felszínének átmeneti felmelegítéséhez. A HAMR a Seagate szerint akár négyzethüvelykenként 50 terabites adatsűrűséget is képes elérni. A vállalat az új technológiát a Pittsburgh-ben épült új fejlesztőközpontja megnyitóján mutatta be.

Paramágnesesség-veszély

A HAMR techológia nyújthat megoldást az úgynevezett szuper paramágnesesség jelenségére. A hagyományos eljárásokat alkalmazva emelkedő adatsűrűség mellett ugyanis növekszik a mágneses instabilitás veszélye.

Sütés után visszahűtés

A megoldást a stabilabb adathordozók jelenthetnék, de ezekre a mai technológiával nem lehet írni. A HAMR úgy kerüli meg a problémát, hogy a hordozót pontosan azon a helyen melegíti fel egy lézerrel, ahova az adatokat mentik. A felmelegített adatfelület a Seagate szerint írhatóvá válik, a záró lépésként következő hűtéssel pedig stabilizálják az adatokat.

Négy éve fejlesztik

A Seagate kutatórészlege 1998-as alapítása óta dolgozik a HAMR technológián. 2001-ben a vállalat az amerikai kereskedelmi minisztérium Advanced Technology Programjának keretében a következő öv éves időszakra 10 millió dolláros támogatáshoz jutott.