Ágnes
-5 °C
2 °C

Hőkezelt terabájtok

2002.08.30. 12:41
A merevlemezeket gyártó Seagate bejelentette, hogy kifejlesztett egy különleges adatrögzítési eljárást. A hővel támogatott mágneses rögzítés (Heat Assisted Magnetic Recording, HAMR) százszor nagyobb hatékonyságot tesz lehetővé, mint a hagyományos mágneses jelrögzítés.
Az eljárás lézert alkalmaz az adathordozó felszínének átmeneti felmelegítéséhez. A HAMR a Seagate szerint akár négyzethüvelykenként 50 terabites adatsűrűséget is képes elérni. A vállalat az új technológiát a Pittsburgh-ben épült új fejlesztőközpontja megnyitóján mutatta be.

Paramágnesesség-veszély

A HAMR techológia nyújthat megoldást az úgynevezett szuper paramágnesesség jelenségére. A hagyományos eljárásokat alkalmazva emelkedő adatsűrűség mellett ugyanis növekszik a mágneses instabilitás veszélye.

Sütés után visszahűtés

A megoldást a stabilabb adathordozók jelenthetnék, de ezekre a mai technológiával nem lehet írni. A HAMR úgy kerüli meg a problémát, hogy a hordozót pontosan azon a helyen melegíti fel egy lézerrel, ahova az adatokat mentik. A felmelegített adatfelület a Seagate szerint írhatóvá válik, a záró lépésként következő hűtéssel pedig stabilizálják az adatokat.

Négy éve fejlesztik

A Seagate kutatórészlege 1998-as alapítása óta dolgozik a HAMR technológián. 2001-ben a vállalat az amerikai kereskedelmi minisztérium Advanced Technology Programjának keretében a következő öv éves időszakra 10 millió dolláros támogatáshoz jutott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!