Edit
15 °C
29 °C

Fémgladiátorok

2000.08.30. 15:07
A robotharcosok felálltak egymással szemben, az őket irányító tulajdonosok vad szemekkel nézték egymást, majd megindult a harc, kő kövön, fű füvön nem maradt. A közönség elragadtatottan figyelte a gyilkos gépek harcát, rugók recsegtek, a hatalmas körfűrész vad sivítással felpörgött majd szikrákat vetve ellenfelébe vágódott. A pneumatika fájdalmas szisszenéssel lehelte ki lelkét, a gép a földön maradt, a tulajdonos vörös arccal püfölte az irányítópultot, a közönség pedig éljenezve ünnepelte a győztest. A menet nem tartott sokáig.

Nagyjából így néz ki egy küzdelem a Comedy Central legújabb műsorában, a BattleBots-ban. Évekkel ezelőtt még csak a sci-fi játékok világában létezett hasonló küzdősport, talán az egykori One Must Fall áll a legközelebb hozzá. Habár a gépek itt nem toronymagas, többtonnás fémszörnyetegek, annál jóval egyszerűbbek.

A "The Master" névre keresztelt szörny a körfűrészével pusztított
Nevezhető bármilyen bot, amelyet lehet távirányítani, a fegyverarzenál pedig lőfegyvereken kívül szinte bármiből állhat. Szúrni, vágni, csípni, harapni ér, a cél az, hogy az ellenfelet működésképtelenné tegyék. Ezért szállhatott be a ringbe az a bot is, ami csak egy emelővillával rendelkezik, de az ellenfél alá nyúlva egyetlen dobással fejreállította azt.

Egy másik csodabogár - a látvány magáért beszél
A nevezés négy súlycsoportban történik, a bajnokságot kieséses rendszerben játsszák, selejtezőkkel, döntőkkel. A helyszín egy 15 négyzetméteres aréna, amit 6 méter magasságú törhetetlen átlátszó fal övez, a nézők és a versenyzők biztonságára ügyelve. Az arénát is úgy alakították ki, hogy minél izgalmasabb legyen a küzdelem. Folyamatosan változó, kiemelkedő-besüppedő padlóval, kiálló hegyes szögekkel, időnként kiemelkedő körfűrészekkel nehezítik meg a versenyzők egyébként sem könnyű dolgát.

A cél az ellenfél működésképtelenné tétele, ami nem feltétlenül egyenlő a totális elpusztítással, elég ha az ellenfél nem képes folytatni a küzdelmet. Persze nem csak a KO-val lehet győzni, hanem pontozással is. A bírák minden mozzanatot figyelemmel kísérnek, és pontoznak. Figyelembe veszik a bot felépítését, ügyességét, a botot irányító csapat, vagy személy munkáját és összehangoltságát (személy esetében persze ez a kategória kiesik). A külalakra nem fordítanak különösebb figyelmet, hiszen a gépek puritán egyszerűséggel vannak felépítve.

A bajnokságot még tavaly nyáron forgatták le, és augusztus 23-tól kezdték vetíteni a fordulókat, amelyeknek decemberben lesz vége, addigra feltételezhetően elkészül a folytatás is, hogy januártól ne maradjanak műsor nélkül a fémgladiátorok megszállottai. És hogy az olajjal áztatott arénában vergődő gépek látványa miért éppen a Comedy Central-on lesz látható, annak megítélése már a közönségre lett bízva. A műsor producerei mindenesetre nagy várakozással néznek az adások elébe, szerintük óriási siker lesz a legújabb robot-sport.

Robot Wars
Az első hivatalos Robot Wars játékot San Franciscóban rendezték meg, ami akkor közel 1000 nézőt vonzott. Ezek után minden évben összegyűltek a robotharc kedvelői, hogy megnézhessék a gladiátorok küzdelmét. A világ minden részéről neveztek gépeket, évről-évre egyre többet, a sorozatnak 1997-ben mégis végeszakadt. Ezért a BattleBots-ot nem nevezhetjük az első ilyen sportnak, de talán a Robot Wars utódjakának tekinthető, mivel az onnan megismert botok közül előfordul néhány a műsorban is, és helyenként a fejlesztők is ugyanazok, mint akik San Franciscóban voltak.