Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Hazudj a kamerának, ha tudsz

2003.01.30. 10:00
Brit kutatók azt állítják, hogy megépítették a világ legérzékenyebb hazugságvizsgáló gépét. A Silent Talker névre keresztelt készülék a megépítői szerint 80 százalékos pontossággal képes kiszűrni, hogy ki állít valótlant és ki nem.
Ez az eredmény nagyjából összevethető a poligráfos vizsgálat megbízhatóságával, viszont ez a rendszer nem igényeli a vizsgált személy bedrótozását. Annyi csupán az előkészület, hogy a vizsgált személy egy noteszgéphez csatlakoztatott apró kamerába nézzen, és a szoftver elemzi az arca apró mozdulatait.

"Ezek olyan minimális rezdülések, amelyeket az ember normális esetben képtelen megfigyelni. A több ezer apró mozdulat összessége képes leleplezni a hazugságot" - jelentette ki a CBS riporterének a Manchester egyetemen a készüléket kifejlesztő Jim O'Shea.

A hagyományos poligráfos vizsgálatban a vizsgált személyen a stressz jeleit keresik annak alapján, hogyan változik a légzésszám, a szívverés, a bőr vezetőképessége és a hangszín. Ez a régóta alkalmazott megoldás és a Silent Talker egyaránt azon a feltételezésen alapul, hogy a hazugság belső feszültséget kelt a vizsgált személyben. Ez aztán fiziológiai változásokat okoz, amit a poligráf mérni tud, az arc több ezer apró rándulását pedig a Silent Talker figyeli.

A szkeptikus megközelítés szerint azonban a készülékek nem mást, csak a lelepleződéstől való félelmet tudják mérni. A manchesteri arcvizsgáló készülék kifejlesztése egyébként öt évig tartott.

Poligráf
"Legalább ötször kihallgatták a hetvenes évek végén 13 nőt meggyilkoló Yorkshire-i hasfelmetszőt, míg végre el tudták kapni. Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen eszköz hamarabb leleplezte volna a nyomozók előtt" - jelentette ki a The Independentnek a projektet vezető Zuhair Bandar.

A Silent Talker képes megkülönböztetni a hazugság fokozatait, a kijelentéseket teljesen valótlannak, illetve félig igaznak minősítve. Jim O'Shea azt állítja, hogy a készülék kicselezésére tett próbálkozások is pontosan nyomon követhetők, és újabb bizonyítékát adják, hogy a gyanúsított hazudik.

Beszédképtelenség, mint hazugságvizsgáló

Aki agyvérzés, vagy az agyállomány sérülése miatt elveszti a beszédképességét, könnyebben leleplezi a hazudozót, mint a nem sérült emberek, derítették ki amerikai pszichológusok.

A kutatók 10 beszédképtelen páciensnek olyan videofelvételeket vetítettek, amelyen a tesztszemények részben valótlan állításokat tettek az egészségügyi állapotukról. A felvételek elemzésekor a sérült emberek a hazugságok 73 százalékát kiszűrték.

Az egészséges kontrollcsoport azonban jóformán vaktában tippelt, csak minden második esetben jött rá a csalásra. A beszédképtelen emberek a feltételezések szerint észreveszik a kijelentés és a beszélő arcmimikája közti ellentétet.