Valér
2 °C
8 °C

Nem nőhetnek tovább a merevlemezek

2005.11.17. 14:45
A műszaki lehetőségeik határára érkeztek a jelenlegi legnagyobb kapacitású, 3,5 collos merevlemezek. 500 GB-os tárterületnél ugyanis vége a dalnak, különben adatvesztés lép fel.

A jelenleg árult merevlemezek gyorsak és kedvező áron elérhetők, viszont már nem fejleszthetők tovább. A 3,5 hüvelykes merevlemezek a műszakilag lehetséges kapacitás határán egyensúlyoznak, a rajtuk létrehozható tárhely 500 gigabájtnál tovább már nem bővíthető.

Ezt az álomhatárt belátható időn belül nem fogják feljebb tornázni, hiszen többre nem képes a hétköznapi merevlemezeknél alkalmazott Longitudinal Recording eljárás. Ennek során a rögzítendő adatokat a winchester lemezeivel párhuzamosan írják fel, emlékeztetett a PC Professionell számítástechnikai szaklap.

Eloszlik a semmibe

Ennél nagyobb tárolókapacitást, áttörve akár az egy terabájtos határt is, csak új rögzítési eljárás segítségével lehet elérni. Szükség van az adatsűrűség növelésére, ez viszont a jelenlegi írási elvet használva már nem lehetséges.

Minél kisebb felületre zsúfolódnak ugyanis az adatbitek, annál instabilabb lesz a hordozó anyag magnetizációja. Egy bizonyos ponton, az úgynevezett szuperparamágneses határon a mágneses dipólusok elhelyezkedése túl gyorsan és spontán eloszlik. A felhasználó számára ez egyenlő az adatvesztéssel.

A csávából a Perpendicular Recording adatrögzítési eljárás hozhat kiutat, amikor az információkat nem csak horizontálisan hanem a lemezfelületre merőleges irányban is rögzítik. Ezzel növelhető az adatsűrűség. Az első így működő merevlemezeket már beharangozta a Seagate és a Hitachi.