Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymillió mp3 egy merevlemezen

2007.10.15. 15:10
A Hitachi azt állítja, hogy elkészítette a világ legkisebb olvasófejét, és ennek köszönhetően óriásira nőhet a merevlemezek kapacitása. A japán gyártó jóslata szerint a számítógépeken négy terabájtot tárolunk majd.

Most a legnagyobb számítógépes merevlemez csupán egy terabájtos, és a háttértár kapacitása nem növelhető a végtelenségig. A jelenleg használt olvasófejek nem látják jól a biteket, ha nagyon sűrűn vannak felírva a mágneses adattároló korongra. Szerencsére máris megérkezett a megoldás a problémára, a Hitachi ugyanis merevlemezgyártó részlege ugyanis bemutatta a világ legkisebb olvasófejét.

A világ összes zenéje elfér

A japán vállalat várhatóan 2011-ben dobja piacra a fejet, amelyet CPP-GMR néven emlegetnek. Ezzel a technológiával az asztali számítógépek merevelemezének kapacitása 4 terabájtra, a laptopok merevlemezének kapacitása pedig 1 terabájtra nőhet. Hogy érthetőbb legyen: négy megabájtos átlagmérettel számolva az asztali gépeken egymillió mp3 fér majd el, a laptopon pedig negyedmillió.

Mivel a növekvő mp3-gyűjtemények miatt a júzerek egyre nagyobb háttértárat igényelnek, egyre sűrűbben kell elhelyezni az adatokat a merevlemzeken, azaz egyre több egyest és nullát kell elhelyezni négyzethüvelykenként. (Az iparág sajnos hüvelykben számol centiméter helyett.) Csakhogy a precíz olvasáshoz csökkenteni kell a fejek méretét is, és a most használt TMR olvasófejek egy bizonyos adatsűrűség – négyzethüvelykenként 500 gigabit felett - nem működnek megbízhatóan. Most a csúcstechnikás merevlemezek legfeljebb 200 gigabitet tárolnak négyzethüvelykenként, tehát nincs messze a vég.

A CPP-GMR fejek azonban teljesen más felépítésűek. A TMR fejekben két mágneses réteg között szigetelőréteg van, és az ezen áthaladó elektronok írják fel a merevlemezre az egyeseket és a nullákat. A CPP-GMR fejekben a szigetelőréteg helyére vékony vezetőréteg kerül, általában réz, és az áram nem a középső réteggel párhuzamosan, hanem arra merőlegesen folyik.

Ezzel csökken az ellenállás, és kisebb fejeket lehet gyártani. Számokban is kifejezhető a különbség: amíg a mostani merevlemezekben legalább 70 nanométer távolságnak kell lennie két adatsáv között, addig a CPP-GMR akár 30 nanométeres sávokat is pontosan kezel majd.

Nobel-díjas technológia

A Hitachi bejelentésének érdekessége, hogy a GMR technológiát csaknem két évtizeddel ezelőtt, 1988-ban fejlesztette ki Albert Fert és Peter Grünberg, akik ezzel a felfedezéssel idén elnyerték a fizikai Nobel-díjat. A GMR 1997 körül jelent meg először a merevlemezekben, később váltották le a hamarosan problémássá váló TMR-re.