Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Audiovízjellel védenék a dvd-ket

2005.11.07. 10:15
A Warner fejlesztői az új szabványú lejátszókba az emberi fül által nem észlelhető jelek vételére képes értékelőt tesznek. Amint a lejátszó ilyen jelet észlel, félbeszakítja a lemez lejátszását. Ilyen akkor fordulhat elő, ha az illegálisan másolt anyagot például digitális kamerával, mozi nézőterén vették fel.

Az amerikai Warner filmstúdió olyan másolásvédelmi rendszert fejlesztett ki, amely a hd-dvd-ket "audiovízjellel" látja el. Alan Bell, a Warner Bros. műszaki fejlesztésért felelős vezetője a Párizsban megrendezett DVD Forum konferencián mutatta be az eljárást, írta a New Scientist.

A vízjelet a mozikba kerülő legfontosabb filmek minden hangsávjába integrálnák, javasolja a Warner. A filmstúdió korábban kizárólag a hd-dvd szabványt támogatta, a Home Video-részleg viszont nemrégiben bejelentette, hogy a filmeket mindkét nagyfelbontású dvd-utód szabványban kiadják majd, tehát nem lesz kizárva a konkurens Blu-ray Disc sem.

A nemzetközi DVD Forum jelenleg a hd-dvd specifikációinak véglegesítésén dolgozik, írta a New Scientist. Így még van rá lehetőség, hogy az audiovízjel alapfelszereléssé váljon.

Kamerázó mozilátogatók

A rendszer fejlesztői úgy tervezik, hogy a hd-dvd-lejátszóba az emberi fül által nem észlelhető jelek vételére képes értékelőt tesznek. Amint a lejátszó ilyen jelet észlel, félbeszakítja a lemez lejátszását. Ilyen akkor fordulhat elő, ha az illegálisan másolt anyagot például digitális kamerával, mozi nézőterén vették fel.

A védelmi rendszer egyik változata képes volna arra, hogy felismerje az engedély nélkül továbbmásolt filmeket, amelyet egyébként korlátozott körben, bemutató céljából terjesztenek. Ilyen lemezeket juttatnak el például az Oscar zsűrijének tagjaihoz is. Volt már rá példa, hogy az értékelésre küldött filmek fájlcserélő börzéken landoltak.

A hd-dvd formátumban terjesztett filmeket a hagyományos kereskedelmi forgalomban is megjelölnék, Így a lejátszó felismerheti, hogy a behelyezett lemez az eredeti példány-e. A fejlesztők az aggodalmak szétoszlatására arra is gondoltak, hogy mi történik, ha a nem hallható vízjel véletlenül kerül egy filmre.

Szülinapi zsúr

Ilyen lehetne, amikor valaki a gyerekek születésnapi buliját videózza, a háttérben pedig védett dvd-t futtat egy lejátszó. A saját felvételre beszűrődő árulkodó jel később lehetetlenné tehetné a lejátszást. Alan Bell szerint viszont a védelem csak akkor lép működésbe, ha a vízjel elég hosszú ideig észlelhető a felvételen.

A polgárjogi szervezetek, köztül az Electronic Frontier Foundation (EFF) szkeptikusan szemlélik az új technológiát. Ahogy a filmipar máris az "analóg rés" betömését szorgalmazza, fennáll annak a veszélye, hogy a szórakoztatóipari cégek követelni fogják a cd- és dvd-meghajtók, merevlemezek és számítógépek másolásvédelemmel való utólagos felszerelését.