Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Elkészült az írható hd-dvd

2005.06.13. 12:10
A nagy kapacitású optikai adattárolók versenyében komoly előnyt szerzett a Toshiba hd-dvd formátuma, a korongok ugyanis már a hagyományos lemezgyártási módszerrel is elkészíthetőek.

A hd-dvd lemezek, valamint az asztali és számítógépes felvevők 2006 elején jelennek meg a boltok polcain. A BBC szerint a Sony által kifejlesztett nagy kapacitású tároló, a Blue-ray egyszer írható változata csak 2005 végére készül el.

Adatot festenek

A lemezekben különleges szerves festék van, amely érzékenyen reagál az adatrögzítő fej kék lézerének kis hullámhosszára, így rögzíti a korong a bevitt adatokat, állítja a Hitachi Maxell és a Mitsubishi, a gyártótechnikát kifejlesztő két japán cég. (A Blue-ray ugyanúgy kék lézerrel olvasható és írható.) Az új festékanyagot most először próbálták ki a már meglévő gyártósorokon, és a siker azt bizonyítja, hogy a hd-dvd bevezetése miatt nem kell majd teljesen új gyártóeszközöket készíteni. Ez jelentősen csökkenti majd az előállítás költségét, ami remélhetőleg a korongok árán is meglátszik majd.

Méretes gondok

A Toshiba és a Sony szeretné elkerülni a formátumok háborúját, de mindkét cég a saját technológiáját tartja a legalkalmasabbnak a dvd leváltására. Mint az korábban megírtuk, a cégek már tárgyalnak egy hibrid formátum létrehozásáról, de még sikerült megegyezniük.

Májusban a TDK bejelentette, hogy sikerült négyrétegű Blue-ray lemezeket készítenie, amelyen 100 gigabájt adat fér el, valamivel korábban pedig a Toshiba mutatta be a háromrétegű hd-dvd lemezt, amelyen 45 gigabájtot tárolhatunk.