Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Kétszázezer mozifilm egyetlen lemezen

2008.04.08. 09:45
Ausztrál kutatók már az optikai adattároló lemezek következő generációját fejlesztik, amelyeken akár egy petabájt adatot tárolhatunk. Az egymillió gigabájtot jelent.

Éppen folyamatban van az optikai adattárolók generációváltása, de egyelőre csak annak örülhetünk, hogy egyetlen bluray lemezre akár ötven gigabájtnyi információt is elmenthetünk. Az ausztráliai Swinburne egyetem kutatói ugyanakkor már próbálják felderíteni, hogy nanotechnológiával miként lehetne a több ezerszeresére növelni az adattárolók kapacitását.

Egy tipikus cd 1,2 milliméter vastag, de az információt tároló réteg kevesebb mint egy mikron vastag, tehát a korong anyagának 99,9 százalékát elpazaroljuk. Több réteg használatával persze növelhető a korongok kapacitása, egy dupla oldalú dvd-n például négy réteg tárolja az adatokat. Min Gu professzor és munkatársai ezzel szemben ötvenkét adattároló réteget tudtak egymásra helyezni, mert nanostruktúrás anyagokat használtak a szabványos méretű adattároló korongokon.

Az Inquirer informatikai lap azt írja, hogy a későbbiekben elméletileg kétszáz-háromszáz réteget is egymásra tudnak majd rakni, és így könnyen elérhetik céljukat. A tudósok arra törekednek, hogy egy lemezen egy petabájt adat elférjen. A kutatók ugyanarról a lemezről különböző színű lézerekkel olvasnák le az adatokat, illetve polarizációs technikával különítenék el egymástól a rétegeket.

Bár a lemezek írása egyelőre nem megoldott, a kutatók már megállapodást kötöttek dél-koreai Samsunggal, és várhatóan tíz éven belül piacra dobják az új adattárolókat. Addigra talán a bluray is világszerte elterjed.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!