Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hd-lejátszó az Xbox 360-hoz

2006.05.09. 22:42
A Microsoft csak a harmadik legérdekesebb fejlesztője lehet az idei E3-nak, hiszen az érdeklődés középpontjában a Sony PS3 és a Nintendo Wii áll. Azért bemutattak egy csomó kiegészítőt a konzolhoz, de különféle játékokkal is izgatták a közönséget.

A Microsoftnak kevés esélye volt arra, hogy az idei E3 Expo középpontjába kerüljön, hiszen két riválisa olyan meglepetéssel készült, amivel nem kellhetett versenyre a redmondi cég. Először, magyar idő szerint kedd hajnalban a Sony mutatta be a PlayStation 3-at, majd a Nintendo következett legújabb játékgépével, a Wii-vel. A Microsoft persze csak azért szorult háttérbe, mert az Xbox 360 konzol már november óta kapható világszerte, míg a PS3 és a Wii leghamarabb egy éves késéssel, idén év végén kerül az üzletekbe.

Kamera és kormány

#alt# Ennek ellenére a Microsoft most bemutatott újdonságai korántsem csak az eseménynek szólnak, nem marketingeszközökről van szó.

Az első meglepetést egy drótnélküli kormánykerék jelentette, pontos dátum nélkül, de hamarosan megvásárolható lesz az Xbox 360-hoz. Ősszel jelenik meg a vezetéknélküli headset és az Xbox Live Vison Camera is, igaz, hogy pontosan mire lehet majd használni ezeket, nem derült ki. A kamera mindenesetre nem ismeretlen a konzolok világában, a Sony PS2-höz már évek óta vásárolható a kiegészítő, melynek segítségével a játékok akár kézmozdulatokkal is irányíthatók.

Rengeteg szoftvert is bemutattak, sok közülük kizárólag a Microsoft játékgépére jelenik meg. A legnagyobb érdeklődés persze a Halo 3-at és a GTA IV-et övezte, ez utóbbi azonban csak 2007 október 16-án jelenik majd meg.

Hd az Xbox 360-hoz

Előbb a boltokba kerül a legizgalmasabb kiegészítő, a hd-lejátszó. Az Xbox 360-ban most még csak egy sima dvd-olvasó van, aminek marketingszempontból nem a legjobb az üzenete: a PS3 ugyanis bd-lejátszóval kerül az üzletekbe, ehhez képest kőkorszaki az Xbox optikai adattárolója. Az új eszközzel nagyfelbontású médiaközpontot varázsolhatnak a felhasználók a játékgépből.

Az eseményen megemlítették, hogy a Toshiba napokon belül eladta az összes asztali hd-lejátszóját (igaz, első körben nem sokat szállított ki), így a Microsoft szerint sikerre van ítélve a formátum. Legkorábban nyáron vásárolhatják meg a játékosok a kiegészítőt, igaz, még így is hónapokkal korábban jutnak hozzá, mint a bd-vel egybeépített PS3-hoz. A hd-bd háború elkezdődött.

Erősebb Live

Aztán Bill Gates érkezett a színpadra, aki bemutatta a Live következő lépcsőfokát. Az szolgáltatás új generációjával szabadon mozoghatunk a platformok között. Gates szerint a közeljövőben minden további nélkül folytathatjuk a mobilunkon a konzolon elkezdett játékot, feltéve ha mindét platformon megtalálható ugyanaz a szoftver.

Bejelentették azt is, hogy a játékgép nyolc új piacon jelenik meg a közeljövőben, köztük Szlovákiában, Csehországban és végre Magyarországon.