József, Bánk
-6 °C
0 °C

Hat gigahertzes processzort gyárt az IBM

2006.02.08. 11:00
Az IBM másfél éven belül frissíti a Power4-es és Power5-ös sorozatot: az utód, a Power6-os órajele egyedülálló lesz, ami több maggal és alacsony fogyasztással párosul.

Az IBM az International Solid-State Circuits konferencián ismertette részletesebben Power6 processzorok felépítését. Az időzítés remek, hiszen alig pár hete, az új iMacek megjelenésével derült ki, hogy esetenként még az Intel mobilprocesszorai is jobb teljesítményre képesek, mint az istenített Power4-esek (más néven: G5-ösök) vagy annak tavaly megjelent kétmagos változatai, a Power5-ösök.

Más utakon

Érdekes, hogy az IBM nem az AMD vagy az Intel által hangoztatott nézeteket vallja: a két x86-os gyártó már vagy másfél éve hirdeti, hogy befellegzett az órajel növelésének, és mindketten az egy négyzetcentiméterre bezsúfolható magok számának maximalizálásában látják a megoldást. Erre az IBM bejelenti, hogy a Power6-os akár hat gigahertzes órajelen is üzemelhet majd.

Azért nem mindegyik, először az öt és négy gigahertzes változatok jelennek meg a piacon, de a gyengébbik verzió órajele is magasabb, mint amit az Intelnek valaha is sikerült elérnie. A legnagyobb órajelet elért Pentium 4-esnek is be kellett érnie 3,8 gigahertzcel. Ugyanakkor tény, hogy a teljesítmény és az órajel között nincs feltétlenül összefüggés, hiszen a legtöbb alkalmazásban az alig 2,8 gigahertzes Athlon 64 FX 57-es erősebbnek mutatkozott a 3,8 gigahertzes Pentiumnál.

Mindez persze nem érdekli az IBM-et. A cég elmondta, hogy néhány technológiai áttörés lehetővé tette az órajel növelését úgy, hogy közben kordában tudják tartani a processzor fogyasztását. Mindenesetre a mérnökök azt ígérik, hogy a Power6-os kétszer gyorsabb lesz, mint közvetlen ellenfelei, az AMD Opteronok vagy az Intel Xeonok.

Tartozás

Bernie Myerson, az IBM egyik vezető fejlesztője még be is szólt az ellenfeleknek, mondván, hogy az IBM minden szempontból jobb náluk: egyszerre sikerül növelni az órajelet és a magok számát, miközben alacsonyan tudják tartani a fogyasztást.

Az elődök, a Power4-esek és a Power5-ösök segítettek az IBM-nek feltámasztani a Unix alapú szerverek vonalát, ezen e területen korábban komoly elmaradásai voltak a cégnek. Az elmúlt években komoly szeletet szereztek vissza ezek a processzorok az elvesztett piacból, de a jelek szerint a Power5-ös kezd öregedni, és az IBM csak nehezen tudja növelni a processzorok órajelét. Ez volt az egyik fő oka annak, hogy az Apple az Intelre váltott: az IBM-nek már másfél évvel ezelőtt piacra kellett volna dobnia a 3 gigahertzes verziót, de mind a mai napig csak a 2,7 gigahertzet sikerült elérniük.

Azért még van ideje az aktuális sorozatnak: az eredeti tervek szerint 2006 végén kerül piacra a Power6-os, de elemzők szerint legkorábban 2007 közepén kezdik el gyártani a processzort.