Lehel
17 °C
27 °C

Jön a 300 gigabájtos holografikus lemez

2008.04.30. 12:05
300 gigabájtos lemezekkel indul az új, hologram-alapú adattároló technológia, de egészen 1600 gigáig lehet majd később fejleszteni. Csak még kicsit drága: egyetlen lemez 28 ezer forint, a meghajtó közel hárommillió.

A Bell Labs kutatólaborból kinőtt amerikai InPhase cég bejelenttette, hogy elkészült a dvd, illetve a blu-ray lemezek utódjának szánt holografikus lemezek első prototípusaival, és nemsokára a kereskedelemben is kaphatók lesznek az első generációs, 300 gigabájt kapacitású lemezek, illetve a hozzájuk tartozó író/olvasó berendezések.

A holografikus adattárolás ötlete egyáltalán nem új, a hatvanas évek elején vázolta fel a technológia elméleti alapjait a Polaroid kutatója, Pieter J. Van Heerden, a megvalósítás közelébe azonban csak a kétezres években jutott el. Az InPhase és a Polaroid mellett a japán Optware-nél folynak még kísérletek a hologram-alapú adattárolással, ahol két, különböző hullámhosszú (vagyis más színű) lézernyaláb egy pontra koncentrálásával rögzítjük az információkat az adattároló anyag felszínén.

Az InPhase technológiája Tapestry névre hallgat és első nekifutásra 300 gigabájtos lemezeket tud írni és olvasni, igaz, meglehetősen borsos áron: a meghajtó 18 ezer dollárba, míg egy lemez 180-ba kerül (2,8 millió, illetve 28 ezer forint). Az adatátvitel sebességét 20 MB/s-re ígérik, ami nagyjából a 16-szoros sebességű dvd-olvasóknak felel meg. És már fejlesztik a következő két generációt: a 800r-t 800 gigás lemezekkel és 80 MB/s sebességgel, illetve az 1600r-t, ahol az 1,6 terabájtos lemezeket 120 MB/s sebességgel éri el a meghajtó.

Az első demópéldányok májusban érkeznek meg, 150 gigásra lekorlátozva, az első generáció pedig szeptemberben jelenik meg a boltokban.