Ervin
14 °C
22 °C

Irodai csendestárs otthoni használatra

2003.03.17. 15:37
A HP 1210 típusjelű öszvérgépe a legtöbb irodai funkciót egyesíti magában: színesben és fekete-fehérben fénymásol, nyomtat és szkennel. A készülékhez tartozó, piktogramokkal illusztrált, leporelló formátumú útmutató segítségével akár a titkárnő is képes installálni a szoftvert és használatba venni a gépet.
A HP otthoni használatra szánt öszvérgépe nem sokkal nagyobb, mint egy asztali nyomtató, és egyesíti magában egy jobb tintasugaras nyomtató, és egy belépő kategóriás szkenner funkcióit, sőt elfogadhatóan fénymásol színesben is. A gép külseje visszafogott, a műanyag ház a hagyományos "számítógépszürke" mellett a HP új kollekciójába illeszkedve fehér és átlátszó-világoskék színekben pompázik.

Az eszköz dobozának kibontásakor még úgy gondoltuk, hogy leghamarabb egy órán belül elkezdődhet a tesztelés, ám amikor az USB kábel sehogy sem akart előkerülni, már világossá vált, hogy az ismerkedést csak a következő napon kezdhetjük el. A gyártók manapság a felhasználóra bízzák a megfelelő hosszúságú és színű USB kábel beszerzését, de azért legalább egy használhatatlanul rövid és átlagos fekete kábelt mellékelhettek volna.

Egymásnak adják a képet

Tekintse meg galáriánkat Klikk a képre!
A következő meglepetés akkor ért bennünket, amikor - immár az összes nélkülözhetetlen hardverelemmel rendelkezve - elindítottuk a telepítést, ugyanis meglepően sok helyet, 360 megabyte-ot kellett felszabadítanunk a számítógép merevlemezén. Ennek a helynek közel felét más típusú nyomtatók információs fájljai foglalják el, a maradék helyre azonban elfér a HP komplett képkezelő szoftvercsomagja. Ez több kisebb programból épül föl: a képbeolvasó, a képkezelő és a képszerkesztő mind különálló alkalmazás, amelyek szükség esetén behívják egymást.

Makacs szkenner

A különböző szoftvereket a HP Director nevű program gyűjti egy csokorba - ezt elindítva minden funkció elérhető: a kép vagy a dokumentum beolvasása, a másolatok készítése, a késztermék megtekintése és a nyomtatás. A szerény gyorsaságú számítógépen kicsit vánszorogtak a programok, és valószínűleg a memóriahiánynak köszönhetően nem tudtuk kipróbálni a legjobb minőségű nyomtatást. A színes és fekete fénymásolás (egy alkalommal legfeljebb kilenc másolat) és a lapolvasás a nyomtatóról is elindítható egy gombnyomással. Tesztünk során a lapolvasás nem indult a gomb nyomogatására, ám a szoftverből munkára lehetett bírni az eszközt.

A HP otthoni használatra szánja öszvérgépét, a 1210-es azonban a kisebb cégek fénymásolási és nyomtatási igényeit is kielégítheti. A készülékhez tartozó, piktogramokkal illusztrált, leporelló formátumú útmutató segítségével akár a titkárnő is képes installálni a szoftvert és használatba venni a gépet.

Egyszerű eszközök

A képek beolvasásánál kifejezetten zavaró volt a képszélek automatikus felismerése, mert bizonyos esetekben egyszerűen rosszul néz ki a margó teljes hiánya. Ezt leszámítva semmi kivetnivalót nem találtunk, a képek módosításához az összes fontos eszköz a rendelkezésre áll: lehet állítani a kép méretét, élességét, felbontását, emellett a kép tükrözhető, és invertálhatók a színei, valamint el lehet távolítani a moarét.

Vörösszem-hatástalanítás

A kép beolvasása után a program automatikusan átlép a képkezelőbe, ahol szintén elérhető a PCS 1210 összes funkciója, ugyanakkor a digitális fényképezőgépek és a memóriakártyák is kezelhetők. A képszerkesztőben csak az alapvető eszközök állnak rendelkezésre, lehet például forgatni, méretezni a képet, címet adni neki, valamint állítani a fényességét, élességét. Extraként említhető, hogy a vörösszem-effektust külön gombbal lehet hatástalanítani. Hasznos funkció még a fényképalbum létrehozása: itt a meglévő képeinket rendszerezhetjük, és az albumot egy-két kattintással kinyomtathatjuk.

A dokumentumok beolvasása nem sikeredett tökéletesre, a karakterfelismerő rémesen dolgozik, például levágta az ékezeteket a magyar nyelvű szövegről. A szöveget többek között képként, szerkeszthető Microsoft Word dokumentumként, PowerPoint prezentációként vagy PDF fájlba lehet elmenteni.

Vigyázat, nem vízálló!

Tekintse meg galáriánkat Klikk a képre!
A nyomtató dobozában egy kisebb csomag fotópapírt is találtunk, amit igyekeztünk változatosan felhasználni. A jó minőségű (2048x1536 pixeles, 16 millió színű) digitális fényképet tökéletes minőségben sikerült papírra vinnünk, de az ennél rosszabb minőségű, internetről letöltött képekből és a fénymásolatokból is kiváló nyomatok keletkeztek. Egyedül a nem digitális fotók másolása jelentett problémát: fénymásoláskor a sötétebb részletek teljesen elvesztek, beolvasással pedig olyan méretű képek keletkeztek, amelyek nyomtatáskor kiakasztották a számítógépet. A legjobb minőségű nyomatáshoz ugyanis 1200 dpi felbontású beolvasást ajánl a HP.

Sajnos azt is meg kellett tapasztalnunk, hogy a tintasugaras fotónyomatok egyáltalán nem vízállóak. A vízcseppek maradandó nyomot hagynak a képen, a csap alá tartva pedig pillanatok alatt eltűnik az egész nyomat, és nem marad más a kezünkben, csak a fényesen csillogó fehér papír.

Főbb termékjellemzők
garancia Egyéves korlátozott garancia HP vevőszolgálati támogatással
tömeg Csomagolás nélkül: 4,2 kg. Csomagolva: 4,5 kg.
méretek (széles x mély x magas) Csomagolás nélkül: 425,7 x 259,1 x 169,7 mm. Csomagolva: 468,4 x 299 x 208 mm.
színmélység (bit) 36 bites
nyomtatási minőség Fekete: 600 x 600 dpi; Színes: 4800 x 1200 optimalizált dpi felbontású színes nyomtatás premium fotópapírokon
lapolvasás típusa síkágyas
lapolvasás felbontása optikai: 600 x 2400 dpi; legfeljebb 19 200 dpi növelt
másolás sebessége Fekete maximum 12; Színes maximum 10
nyomtatási technológia HP termál tintasugaras
nyomtatási felbontás HP Photoret III precíziós technológia
betűtípusok/betűkészletek 8 TrueType?
terhelhetőség Legfeljebb 1000 lap havonta
papírtípusok Papír (sima, tintasugaras, fotó), borítékok, írásvetítő fóliák, címkék, kártyák, HP premium hordozóanyagok, rávasalható matricák
papírkezelés/bemeneti (legfeljebb) Normál papír: 100, borítékok: 10, írásvetítő fóliák: 30, címkék/A4-es lapok: 20
papírkezelés/kimeneti (szabvány) (legfeljebb) Normál papír: 50, írásvetítő fóliák: 30
illesztések és csatlakoztathatóság Alapkiépítésben: USB
tápellátási igény Bemeneti feszültség 100 - 240 V~, földelt
energiafogyasztás Maximum 55 W
ajánlott papírsúly Sima papír: 70 - 90 g/m2
nyomtató-parancsnyelvek LIDIL (könnyű képszerkesztő eszköz illesztőnyelv)
tápegység típusa belső
papír méretek Alapkiépítésben: A4, A5, B5-JIS, C6, DL; nem szabványos: 77 x 127 mm - 216 x 356 mm.
működési környezet környezeti feltételek: működési hőmérséklet: 15-32 °C, működési/javasolt páratartalom: 15% -85% relatív páratartalom (nem lecsapódó), javasolt működési hőmérséklet: 15-32 °C, tárolási páratartalom: 20-80% relatív páratartalom.
ENERGY STAR Igen
másolási felbontás Fekete: 600 x 1200 dpi értékig; Színes: Legfeljebb 1200 x 1200 dpi felbontás premium fotópapíron
kellékek élettartama Fekete-fehér: c6656ae hp no. 56 black inkjet print cartridge (fekete tintasugaras festékkazetta) (19 ml) 450 oldal** Színes: c6657ae hp no. 57 tri-colour inkjet print cartridge (háromszínű tintasugaras festékkazetta) (17 ml) 400 oldal**
kellékek élettartama **5%-os fekete-fehér és 15%-os színes átfedésre alapozva, normál üzemmódban.
zajszint az ISO 9296 szerint: hangteljesítmény (LwAd): Színes nyomtatás: 5,7 B(A); Fekete-fehér nyomtatás, normál: 6,1 B(A); Színes másolás: 5,7 B(A); Fekete-fehér másolás: 6,1 B(A); készenléti: 3,3 B(A), hangnyomás (LpAm): Színes nyomtatás: 45 dB(A);
zajszint Fekete-fehér nyomtatás, normál: 49 dB(A); Színes másolás: 45 dB(A); Fekete-fehér másolás: 50 dB(A); készenléti: 21 dB(A)
kicsinyítés/nagyítás 50-400%
TWAIN verzió 1.7 verzió
maximális papírsúly tartomány Sima papír: 70 - 90 g/m2, boríték: 75 - 90 g/m2, kártya: legfeljebb 200 g/m2
Ára 42800 Ft + ÁFA