Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Hivatalos adatok a konzolháborúból

2008.05.15. 07:09
Az Xbox 360 áll a legjobban az Egyesült Államokban, a PlayStation3 erősödött a legtöbbet, a Wii a legnépszerűbb világszerte.

A Microsoft mostanában egyre több adatot közöl az Xboxról, amire szerencsére mindig reagál valamit a Sony és a Nintendo, így most már többé-kevésbé hivatalos adatok alapján tudjuk felállítani a konzolok sorrendjét. Az a legérdekesebb a dologban, hogy bizonyos értelemben mindhárom platform nyertes, és ez nemcsak azért igaz, mert a gyártók mindig megtalálják azokat a kategóriákat, amikben a saját termékük a legjobb: tényleg hasonlóan állnak.

Sorrend

Az biztos, hogy az amerikai piacon az amerikai konzol az első. Az Xbox 360-ból a Microsoft tájékoztatása szerint tízmillió fogyott az országban, több tehát, mint a Wii-ből, amiből eddig 8,8 millió amerikai háztartásba került, míg a PlayStation 3 alaposan lemaradva 4,1 millió géppel csak a harmadik.

Világszerte is jól szerepel a 360-as, a Microsoft bevallása szerint 19 milliót adott el a játékgépből, és 12 millióan feliratkoztak az Xbox Live-ra. Nyílván többen lennének, ha Redmondban nem fütyülnének az olyan piacokra, mint a magyar, ahol hivatalosan nem elérhető a szolgáltatás. Mindenesetre az már most látszik, hogy a 360-as sikeresebb lesz, mint az első Xbox, amiből négy és fél év alatt fogyott 24 millió (utódja két és fél év alatt összehozta ennek a számnak a 80 százalékát).

Csúcson

A legsikeresebb újgenerációs játékgép azonban kétség kívül a Wii. Világszerte 25 milliót vettek a Nintendo konzoljából, amit az első perctől nyereséggel ad el a gyártó, így tehát a japán cég üzleti szempontból is konkurensei fölé kerekedett, ami még akkor is igaz, ha egy Xbox 360-ra több eladott játék jut.

Közben a Sony is összekapta magát: a gyártó szerint a PS3 Európában és az Egyesült Államokban is jobban fogyott az utóbbi időkben, mint az Xbox 360. A japán cég arról számolt be, hogy az elmúlt évben 156 százalékkal nőttek az eladások, ami 9,2 millió darabszámot jelent, a nem hivatalos becslések szerint körülbelül 13-14 millió darabnál tart a gyártó.

Ez persze csak 70 százaléka az X360 eredményeinek, de a PS3 egy évvel később jelent meg konkurensénél, ráadásul a kezdeti szerény kereslet után nem sokan számítottak arra, hogy a Sony komolyan üldözőbe veszi a Microsoftot. Mindenesetre a gyártó úgy számol, hogy 2009 márciusáig újabb tízmillió PS3-at ad el, amivel már igencsak az X360 nyakára mászik a japán gép.