Márk
13 °C
28 °C

Forradalmi merevlemeztechnológia az IBM-től

2001.05.21. 20:00
Az elmúlt öt év során évente duplázódott a merevlemezek kapacitása, és folyamatosan csökkent az adatok tárolásának fajlagos költsége. Sokan azt gondolták, ez a növekedés legfeljebb addig tarthat, míg a gyártók a 30 éves technológia fizikailag lehetséges határait el nem érik. Az IBM azonban egy régóta vizsgált elméletet suttyomban átültetett a gyakorlatba, és megnövelte a tárolólemezek felszínén elérhető adatsűrűséget.
Az IBM hétfőn bejelentette egy új fejlesztését, amely megoldja a merevlemezek kapacitásbővítési korlátjának számító műszaki problémát. Az IBM berkeiben csak "pixie dust"-ként emlegetett antiferromágnesesen kapcsolt tárolók (AFC) révén még több adat zsúfolható a winchesterekbe. A HD belsejében forgó lemezek adattárolásra használt felszínén a ruténium vékony rétegét alkalmazzák.

A Disk/Trend adattárolási kutatásokkal foglalkozó vállalat elnöke, Jim Porter a Cnetnek elmondta: az új AFC-eljárást alkalmazó winchesterek ára valószínűleg nem fog emelkedni, mert a nagyobb tárolókapacitást az adatsűrűség növekedésével, és nem újabb lemezek vagy leolvasó fejek beépítésével érik el.

Az AFC előtt a HD-k négyzethüvelykenként mintegy 20 gigabitnyi adatot tudtak tárolni. Az IBM elsőként a Travelstar meghajtók három héttel ezelőtt piacra dobott változatánál alkalmazta az új megoldást. Ezeknél az egységnyi felületen 25,7 gigabit fér el. Az IBM-nél elismerték, hogy a piaci verseny miatt vártak az AFC-eljárás bejelentésével.

A technológia további finomítása révén 2003-ra a 100 gigabites álomhatár is elérhető - véli Currie Munce, az IBM kutatási igazgatója. Mint elmondta, az AFC-eljárást a teljes HD-termékskálánál bevezetik, mivel megtalálták a módját a jelenlegi gyártási eljárások kiegészítésének. Gyakorlatilag képesek lesznek minimális költséggel megduplázni a winchesterek tárolókapacitását - mondta Munce. Az egy gigabitre vetített költség így nem változik, vagy akár csökkenhet is.

Az AFC révén a kisebb tárolóeszközök is nagyobb kapacitásúak lehetnek, csökkenhet az energiafelhasználásuk, ami egyenesen vezet a kisebb és halkabb HD-k kifejlesztéséhez. A 100 gigabites sűrűségű meghajtókkal az asztali számítógépek elérhetik a 400 GB-os kapacitást. A noteszgépek esetében 200 GB, a gyufásskatulyányi méretű, egyinches lemezekkel szerelt Microdrive esetében pedig 6 GB lehet a felső határ.

A kutatók évek óta dolgoznak az AFC-eljáráson, de az IBM az első, ahol az elméletet sikeresen ültették át a gyakorlatba - mondta Jim Porter. Az innovatív újítást a termelésben is alkalmazzák, ezért várható, hogy a konkurens gyártók, például a Seagate és a Fujitsu is hamarosan követik az IBM példáját.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft