Ágnes
-5 °C
2 °C

Önjavító szoftvert ad ki az IBM

2002.11.22. 09:02
Az IBM a napokban két alkalmazásához ad ki különleges frissítést. Az adatbáziskezelő DB2 és a WebSphere most bemutatott újabb verziójában elsőként alkalmazzák az önmagukat telepítő és működésben tartó rendszerek elvét.
Csütörtöktől forgalmazza az IBM adatbáziskezelő szoftvere új változatát, a DB2 Version 8-at, hétfőn pedig a vállalat bemutatja a WebSphere Version 5-öt is, amely az alkalmazások programozási és futtatási alapját testesíti meg. Az IBM fontos célja, az önmagát javító technológia kifejlesztése irányába tett első lépést jelentik az "autonomic computing-ra" (önnálló számítás, működés) képes szoftverek. Ennek segítségével a számítógépes rendszerek kevesebb emberi beavatkozással is hatékonyak tudnak maradni.

A mainframe öröksége

Az IBM hosszú távú szándékai szerint egy-egy cég informatikai részlege a napi működését úgy tervezi, hogy a szerverek, szoftverek és tárolóeszközök legyenek képesek önmagukat telepíteni és működésben tartani. "Csupán az lesz az informatikusok feladata, hogy meghatározzák az alapszabályokat, melyeket a rendszer végrehajt és gondoskodik a dolgok helyes menetéről" - jelentette ki a CNetnek Miles Barel, az IBM autonomic computing részlegének igazgatója.

Az öntelepítésen és beavatkozni képes felügyeleten kívül az autonomic computing elve a rendszerek leghatékonyabb formában történő működtetését is magában foglalja, kijavítva az esetleg fellépő hibákat. Az IBM kutatási részlege 2001 tavaszán indította be az autonomic computing kezdeményezést azzal a céllal, hogy a mainframe számítógépek néhány hagyományos jellemzőjét sikerüljön átvinni az olcsóbb rendszerekre is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!