Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Idén már nem jön Európába a Zune

2007.06.05. 10:30
Az Egyesült Államokban már hét hónapja forgalmazzák, hozzánk viszont egészen biztosan nem fut be 2008-nál előbb az első Zune-szállítmány. Az európai premiernél vélhetően előbb kerül a boltokba a második generáció, így a kontinens teljesen lemaradhat az első Zune-ról.

Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója szerint az európai kontinensre biztosan nem érkezik meg 2007-ben a Zune, még a karácsonyi szezonra sem. Az Egyesült Államokban tavaly novemberben bemutatkozott lejátszó legkorábban 2008-ban érkezik meg a kontinense, pontos dátum azonban nincs. Ami szinte biztos: az a Zune már nem ez a Zune lesz, nagyjából kizárt, hogy másfél éven keresztül változatlan maradjon felépítés és dizájn.

Második, idén

A pletykák szerint már idén megérkezhet a lejátszó második generációja, szóval az sem elképzelhetetlen, hogy Európába egy harmadik sorozat érkezzen, ha lesz olyan egyáltalán. A Microsoft mindenesetre már a kereskedés megkezdése előtt belenyugodott abba, hogy a készülék veszteséges lesz, amit most Ballmer meg is erősített: ez egy olyan üzlet, ami viszi a pénz, és nem hozza. A cél mindössze annyi volt, hogy belépjünk egy új piacra, ami sikerült is, mondta.

Az eladások mindenesetre a nem túl nagyszabású terveknek megfelelően alakulnak: a társaság a Zune piacra dobása előtt megjegyezte, hogy ha novembertől június 30-ig sikerül egymilliót értékesíteni a készülékből, elégedettek lesznek. Minden jel szerint az egymilliós darabszám össze is jön a Microsoftnak, több aligha, ami eltörpül az iPod 32 milliós eredménye mellett. Ugyanakkor az Apple lejátszójának 2001-es első félévénél jobb eredményt produkál a Zune, még ha azóta sokat nőtt is a piac.

A redmondi cég abban bízik, hogy az első generáció segítségével betörnek a piacra, a második meg majd sikeres is lesz már. Talán nyereséges, mint a társaság második játékgépe, az Xbox 360, ami jelenleg piacvezető.

A pletykák szerint még idén a boltokba kerülhet a második generáció, ez vékonyabb lesz az aktuális modellnél, viszont nagyobb merevlemezt kap. Ennél érdekesebb, hogy várható egy flashmemóriás készülék megjelenése is. Ez is videolejátszós lesz, a felület háromnegyedét elfoglalja majd a kijelző, és lesz benne wifi. A nem feltétlenül megbízható források szerint még idén 2,4 millió második generációs Zune legyártását tervezi a Microsoft, ebből 1,5 millió lenne a flashmemóriás. Vagy óriási év végi hajrára készülnek, vagy küszöbön áll a következő generáció megérkezése.