Béla
12 °C
27 °C

A néprádiótól a házimoziig

2001.09.05. 08:17
A digitális televíziózás, a DVD-lejátszós házimozirendszerek, a GPS-navigációs funkcióval bővített autószámítógépek, a high-end bakelitlejátszók, a funkcióhalmozó mobiltelefonok és a mellényzsebben hordható videokamerák mellett idén először egy számítógép-alkatrész, a 2 GHz-es Intel Pentium 4 processzor játszotta a főszerepet a kétévente megrendezett berlini szórakoztatóelektronikai szakkiállításon.
Az első "Német Rádió Show" 77 évvel ezelőtt, 1924-ben került megrendezésre a berlini vásárvárosban - a világ minden részéből összegyűlt 250 kiállítóra már az első napon több mint tízezer vásárlátogató volt kíváncsi, közülük sokan itt láttak és hallgattak életükben először rádiót. Az első IFA (Internationale Funkausstellung) slágercikket csinált a rádióból, a kiállítás után éves átlagban havi ötvenezerrel bővült a német rádióhallgatók tábora - annak ellenére, hogy akkoriban a legtöbb készülék csak fejhallgatóval működött.

Agyfényezés
Az 1926-os IFA-n Albert Einstein avatta fel a vásárváros területén a párizsi Eiffel-torony mintájára épült berlini rádiótornyot, amely azóta a vásár és a város szimbólumává vált. 1928-ban itt mutatták be az európai közönségnek az első televíziót, amely egy nagyjából bélyeg nagyságú képet jelenített meg, 30 soros felbontással.

A nácik és a néprádió

1933-ban Goebbels náci propagandaminiszter a 10. IFA-n hirdette meg a "rádiót minden német háztartásba!" programot, hogy "a Führer szavai a német terület minden eldugott sarkába eljussanak". A német ipar az olcsó néprádió tömegtermelésébe fogott.

Britney Spears és Uhrin Benedek
Az első autórádiót 1932-ben, az első tömegpiacra szánt televíziót 1939-ben mutatták be Berlinben, a világháború után azonban a kiállítás hosszú ideig szünetelt - a tranzisztoros rádió és a drót nélküli távirányító Düsseldorfban, illetve Hamburgban debütált, a show csupán 1971-ben tért vissza Berlinbe. Ekkor már sztereóban szóltak a rádiók (1963), és megjelent a PAL szabvány szerinti színes televízió (1967) is.

Újraegyesülés és konvergencia

Az események innentől kezdve felgyorsultak: Berlinben mutatkozott be a drót nélküli fejhallgató (1973), a teletext (1977), az audio CD (1979), a sztereó TV (1981), a műholdvevő (1985) és a DAT (1987). Az első pángermán IFA 1991-ben több mint félmillió látogatót vonzott, akik itt ismerkedhettek meg a fotó-CD-vel, a minidiszkkel és az újraírható CD-vel.

A kétévente megrendezett vásár azóta minden alkalommal szolgált valami újdonsággal: 1995-ben a dolby surround hangzással, 1997-ben a digitális kamkorderekkel, 1999-ben az MP3-mal és a lapos plazmaképernyőkkel. A multimédia térhódításával a hardvergyártók is megjelentek az IFA-n, illetve a hagyományosan szórakoztatóelektronikai profilú cégek is bemutattak számítógépes termékeket.

A konvergenciafolyamat eredményeképpen az idei IFA már alig-alig különbözött a hagyományosan számítástechnikai profilú hannoveri CeBIT-től, a vásár kínálatában a számítógép, a (mobil) kommunikáció és a (digitális) tartalom a szórakoztatóelektronikával azonos arányban szerepelt.

Már megint Lara Croft

Évről évre kisebb
A hangsúlyeltolódást jelzi az is, hogy a szervezők egy piros hajú, ám hosszú nadrágos Lara Croft-epigont választottak kabalafigurának, aki palmtoppal a kezében mutatja az eltérő színkóddal jelzett tematikus útvonalakat, melyek mentén a vásár bejárható - a CeBIT-hez szokott látogatónak legfeljebb az tűnhet fel, hogy itt kevesebbet kell gyalogolni, mint Hannoverben.

A vásári információkat idén először nem csak papíron tették hozzáférhetővé - a kéziszámítógépesek az erre a célra kialakított információs kutaknál tölthették le a programot. A kiállítás weboldalán a szöveges hírszolgáltatás mellett folyamatos net-TV adásban számoltak be az eseményekről.

Contentfronton szembetűnő tendencia, hogy a korábban az asztali számítógépre optimalizált internetes tartalomszolgáltatás a "vevőkészülék" típusa (mobiltelefon, kéziszámítógép, set-top box, stb.) szerint diferenciálódik, az egyes készükéktípusokra specializálódott tartalomszolgáltatók jelennek meg.

Internet kéziszámítógépre és televízióra

Mobil eszközökre szolgáltat helyspecifikus tartalmat a német Locality.de: a GPRS-kártyatelefonnal ellátott, HTML-kompatibilis kéziszámítógépre szánt szolgáltatás digitális városnézést és idegenvezetést tesz lehetővé. A cég weboldalán az összes jelentősebb német, és néhány külföldi város részletes ismertetője is fellelhető, túraútvonalakkal, történelmi áttekintéssel, térképekkel, hasznos címekkel, és mindez a mobil adatátvitel sebességére és a kéziszámítógépek képernyőfelbontására optimalizálva.

Szabványverseny
A magát a "WAP a múlté" jelmondattal reklámozó cég szeptember végéig ingyenesen kínálja a szolgáltatást a www.locality.de/mobil címen, a későbbiekben azonban át szeretne térni az előfizetéses rendszerre.

Újjáéledni látszik a televízióra köthető interaktív "set-top box" koncepciója: több vállalat is bemutatta az erre a platformra szánt hibrid tartalomszolgáltatását.

A Masternet integrált "Home Infotainment" szolgáltatása a nagy sávszélességű műholdas internetkapcsolattal és DVD-lejátszóval ellátott set-top box és a hozzá tartozó drót nélküli billentyűzet-távirányító megvásárlása után digitális televíziózást (300 csatorna) és rádiózást (100 csatorna), online számítógépjátékot, internethozzáférést, "kép-a-képben" párhuzamos tévézést, zeneletöltést, digitális videofelvételt, online vásárlást, és számos további szolgáltatást tesz elérhetővé egy készüléken.

Hibrid kütyük

Kütyüfronton a "hagyományos" kategóriákat (kéziszámítógép, mobiltelefon, digitális fényképezőgép, stb.) lassan, de biztosan szétzilálja a hibrid eszközök előretörése. A mobiltelefonokba kéziszámítógép-funkcionalitás, a kéziszámítógépekbe telefonkártya és digitális kamera kerül, az MP3-lejátszó szinte mindenben szériatartozék.

High End Show
Az ELSA LogBoard például egy hordozható, billentyűzet nélküli, érintőképernyős Windows CE terminál, amely drótnélküli kapcsolatban (Wi-Fi vagy Bluetooth) áll az asztali számítógéppel. A Yamaha "Multimedia Sound System" USB-portra csatlakoztatható erősítő dts-szel és dolbyval, amely a DVD-lejátszóval ellátott számítógépek hangminőségét emeli a házimozi szintjére.

Házimozi fronton képernyő, projektor, DVD-lejátszó, hangfal, mélynyomó,és dts-erősítőáradat, hifi fronton feljövőben a kis szériás, ám nagyon drága termékeket forgalmazó, korábban csak szubkulturális körökben ismert nevű high-end cégek, és reneszánszát éli a bakelit lemezjátszó - a modellek árát első ránézésre az dönti el, milyen vastag tejüveglapot forgat a precíziós mechanika.

Autósmozi

Iskolabusz
Rossz hír a multiplexeknek és a plazáknak, hogy az otthonok és az autók ígérkeznek a harmadik évezred személyre szabott szórakoztatócentrumainak. A DVD-lejátszó megjelenésével a mozi elveszítette minőségbeli előnyét a népszórakoztatás terén, a brutális mélynyomóládákkal felturbózott autóhifik és a fejtámlákba szerelhető plazmaképernyők révén pedig az autó is mobil plázává alakul.

A sofőrnek egyelőre vezetnie kell ugyan, de az ő munkáját is jelentősen megkönnyítik a GPS-alapú navigációs rendszerek, amelyek színes, hangvezérlésű térképeken optimalizálják a követendő útvonalat, és a mobil internetkapcsolat révén az aktuális forgalmi információkat is megjeleníthetik.