Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt a hd-felbontás utódja

2006.09.13. 11:00
Egy amszterdami kiállításon olyan videót mutattak be, aminek a felbontása kétszerese a hd-filmekének, viszont legalább nincs még olyan számítógép, amivel szerkeszteni lehetne.

A Register arról számol be, hogy az 1080p (azaz 1920x1080-as) felbontás is történelemmé vált, ugyanis a profik többet akarnak, részletgazdagabb, élesebb képet. A hír szerint a komoly szakembereknek az 1080p csak egy zavaros massza, nekik 4K-ra, azaz 4096x2160-ra lenne szükségük.

A múlt

Pedig a többség számára még az 1080p is jövő. Egyelőre az otthonok többségében jó, ha egy dvd-olvasó van, márpedig a 8,5 gigabájtos lemezeken legfeljebb 720x576 pixeles felbontásban szokták tárolni a filmeket.

Ehhez képest jelent előrelépést a most elterjedő hd-felbontás, a nagyobb részletességhez azonban nagyobb tárolókapacitás kell. Az idén megjelent újgenerációs adattárolók erre a problémára jelentenek megoldást, két réteg esetén a Toshiba hd-dvd-je (hd) 30 gigabájtos, a Sony blu-ray lemeze (bd) 50 gigabájtos kapacitást nyújt, erre már elférnek a hd-filmek. Több felbontás is rendelkezésre áll, attól függően, hogy a lejátszó milyen jelet képes kiküldeni a tévére, de már az 1280x720 is komoly előrelépést jelent, az 1920x1080 meg már maga a Kánaán.

Kell még hozzá számítógép

De nem mindenki gondolja így, a most bemutatott részletesség viszont az alkotók szerint már megfelelő lehet. Az amsterdami IBC kiállításon bemutatott videó a Register írója szerint tényleg elképesztő, pedig a képpontok számát tekintve csak kétszer olyan részletes, mint az 1080p.

Azért vannak nehézségek is: 4096x2160-as felbontásban egyetlen képkocka legalább 50 megabájt helyet követelne, ezek alapján egy kétórás filmnek 9 ezer gigabájtos, azaz 9 terabájtos lemezre lenne szüksége, amit 90 négyrétegű bd-vel is lehetne helyettesíteni.

Ráadásul rettenetes szörnyeteg kell a lejátszáshoz is, a szerkesztésről nem is beszélve: még egy négymagos gépnek is komoly munkát jelent egy 1080-as felbontású videó gyors vágása. Az Nvidia már kínál professzionális grafikuskártyát, de az is csak 1440 sorig tud hatékonyan segíteni, 2160 már sok lenne.