Valér
4 °C
8 °C

Az Intel az új bajnok

2006.06.20. 10:30
Kínai újságírók megkaparintották a legerősebb nextgen Intel processzort, Core 2 Extreme X6800-at. A 2,93 gigahertzes processzor jóval gyorsabb, mint az AMD 2,8 gigahertzes bajnoka, vagy mint saját 3,73 gigahertzes elődje.

Igazán jó nyárnak ígérkezik az idei. Persze normális ember nem foglalkozik hőségben processzorokkal, de vannak, akiknek fontosabb a másodszintű gyorsítótár mérete, mint a napozókrém faktorszáma.

Ez a csoport napról napra lelkesebb, mert egyre közelebb az Intel új csipjének megjelenése, ennek megfelelően egyre több processzor esik le a gyártósorról, egyre több félhivatalos teszt jelenik meg az újdonságokról.

Történelem

A Core 2-vel az Intel kitolat abból a zsákutcából, amibe a 2000-ben bemutatott Pentium 4-gyel hajtott bele. Egy kis előzmény: az előd még a NetBurst architektúrára épült, ahogy a kétmagos Pentium D, meg a Xeon szerverprocesszor is, de ezzel párhuzamosan élt egy másik sorozat, a Pentium M. Ezeknek a mobilprocesszoroknak semmi közük nem volt a Pentium 4-esekhez, sokkal inkább tekinthetők a Pentium III-asok és II-esek kései leszármazottainak.

Előnyük az alacsony fogyasztásban és az alacsony órajelhez társuló remek teljesítményben rejlett. Persze a Pentium M-nek is elkészült a kétmagos verziója, ez lett a Core Duo, az egymagost meg egyszerűen átkeresztelték Core Solóra. És itt zavarodhat meg az ember.

Mert a nyáron bemutatkozó új processzorok a Core architektúrára épülnek, de az elnevezés itt már nem egy terméket, hanem az egész portfolió alapjául szolgáló felépítést takar. A Core-ra épül majd az asztali, a mobil-, és a szerverprocesszor is, a kétmagos asztalit például Core 2 Duónak hívják majd, de ennek semmi köze nincs a jelenlegi Core Duo processzorokhoz.

Azaz mégis: a Core-ra épülő processzorok architektúrája leginkább a Core Duóéra emlékeztet majd, hiszen a kétmagos mobilprocesszor olyan jól sikerült, hogy mostantól a szervercsipek, az asztali cpu-k és értelemszerűen az új mobilprocesszorok is ezt koppintják majd. Pontosabban inkább ezt, mint a Pentium 4-et.

Hármasban

Legutóbb három héttel ezelőtt jelent meg egy teszt a Hexus.net-en, ott még csak a 2,67 gigahertzes Core 2 Duót sikerült befogni, most azonban a kínai Hkepc birtokába jutott a sorozat csúcsverziója, a 2,93 gigahertzes Core 2 Extreme X6800. Bár az első hírek még arról szóltak, hogy az Extreme sorozat számos ponton eltér majd hagyományos társaitól, végül csak az órajel jelenti az egyetlen különbséget. Ugyanakkor az előzetes hírek szerint még idén megjelenik a 3,2 gigahertzes verzió is, de a 4 gigahertzes határ áttörése sem elképzelhetetlen.

Az új csúcsmodell megjelenésekor 999 dollárba (220 ezer forintba) kerül majd, pont mint a jelenlegi bajnokok, az Intel Pentium D 3,73 gigahertzes verziója, illetve a 2,8 gigahertzes AMD Athlon 64 FX-62-es. A most kapható processzorok közül ez utóbbi a leggyorsabb, mindenesetre a kínai újságírók a három típust hasonlították össze.

Ha átugorjuk a kevéssé izgalmas szintetikus teszteket, kiderül, hogy DivX-tömörítés, videó- és audiotömörítés közben az új processzor átlagosan 25 százalékkal gyorsabb az Athlonnál és a régi Pentiumnál.

Játékok alatt már csak az Athlon 64-et indították a Core 2 ellen, valószínűleg azért, mert nem nagyon akad olyan játékprogram, ahol a 3,73 gigahertzes Pentium labdába rúghatna a versenyzők mellett.

Doom 3 alatt legnagyobb felbontásban elhanyagolható a különbség, de 1024x768-ban már 15 százalékkal erősebb a Core 2-es.

Half Life 2 alatt többet mutat az új processzor, itt harminc százalékkal gyorsabb az Intel a legnagyobb felbontásban, ami 1600x1200 pixelt jelent, 4-szeres élsimítás mellett. Battlefield 2 alatt újra 5 százalékosra olvad az előny, a Splinter Cell alatt is csak 5-10 százalékkal gyorsabb a Core 2-es.

Gyorsabb

A teszt alatt valószínűleg konklúziót olvashatunk, de kínaiul. Az mindenesetre kiderül az eredményekből, hogy végre nem kell szégyenkeznie az Intelnek processzorai gyenge teljesítménye miatt, a sebesség viszont erősen szoftverfüggő.

A korábbi tesztben a 2,67 gigahertzes modell Quake 4 alatt nem nagyot tudott mit kezdeni az FX-62-vel, míg a Far Cryt 40 százalékkal gyorsabban futtatta. Az Extreme X6800 ezek alapján 5-50 százalékkal lehet gyorsabb az Athlon 64 FX-62-nél, és még sokkal fürgébbnek tűnik, ha az összehasonlítás alapja a jelenlegi leggyorsabb Pentium.

Ráadásul az Intelnek sikerült az, ami a kétmagos processzorokkal nem: jelentősen csökkent a fogyasztás, a Core 2-es processzorok sokkal kevesebbet fűtenek el, mint az Athlonok, vagy a Pentiumok. A kisebb fogyasztás halkabb ventillátorral jár, az új csipek tehát alkalmasabbak arra, hogy az otthoni szórakoztatóközpontot is működtessék.