Alfréd
-2 °C
2 °C

Infokommunikációs jelentés: hatszázezer PC a magyar vállalkozásoknál

2001.07.23. 16:21
A BellResearch kutatóintézet és a Think Consulting tanácsadó cég nemrég készítette el a Magyar Infokommunikációs Jelentést, amely Magyarországon első alkalommal teljes körű kutatás révén elemzi a hazai üzleti szféra infrastrukturális fejlődését. A Magyar Infokommunikációs Jelentés 1000 vállalat informatikai és távközlési területért felelős vezetőinek, kisvállalatok esetén pedig a cégvezetők megkérdezésén alapul.
A 10 fő feletti gazdálkodó szervezetek közel 600 ezer személyi számítógéppel rendelkeznek. A márkajelzéssel ellátott személyi számítógépek a vállalatmérettől függetlenül valamennyi szegmensben háttérbe szorulnak az ún. "noname" gépek mellett. Még a 300 fő feletti nagyvállalatok körében is a PC-k egyharmada márkajelzés nélküli.

A PC-gyártók közül a Compaq birtokolja a legnagyobb "szeletet" a hazai 10 fő feletti cégek személyi számítógépeinek piacán, sorrendben az IBM számít a másodiknak, s a HP áll a harmadik helyen.

A nagyobbak az olcsóbbat választják

Az egyes szegmensekben eltérő a gyártók piaci részesedése. A 300 fő feletti nagyvállalatoknál a Compaq gépei - a márkajelzés nélküliekhez hasonlóan - egyharmados részt képviselnek, melyet az IBM és a HP követ. A középvállalatoknál (50-299 fő) a noname gépek már kétharmados részarányt képviselnek, bár a vezető márkás gépek gyártói itt is a Compaq; az IBM és a HP, a sorrend viszont megcserélődik. Ezen szegmensben minden tizenötödik PC HP márkájú, az IBM ezzel szemben a PC-knek csak mintegy 4 százalékát "birtokolja". A 10-49 fős kisvállalatoknál nem meglepő, hogy a drága márkás gépek helyett, az alkatrészekből összerakott "olcsóbb" változatot választják a vállalatok, körükben a személyi számítógépek háromnegyede márkajelzés nélküli.

Az asztali személyi számítógépek processzor szerinti összetételét kizárólag a nagy- és középvállalati szegmensben vizsgálja a tanulmány. Az 50 fő feletti vállalatok körében a Pentium I és II processzorokkal ellátott PC-k képviselik a legnagyobb részt. A közép- és nagyvállalatok viszonylag fejlettnek mondhatók, mivel a személyi számítógépek egyharmada Pentium I-es [33 százalék], közel kétötöde pedig Pentium II-es (37 százalék), ugyanakkor a Pentium III-as processzor valamivel kevésbé jellemző (18 százalék). 486-os vagy régebbi processzorok csupán 10 százalékot képviselnek a szegmens közel 400 ezer PC-jéből.