Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Láthatatlan kutya ugat az intelligens otthonban

2008.03.18. 20:34
Emlékeznek a Pánikszoba című filmre? Abban volt Jodie Fosternek olyan hitech lakása, amiben minden digitális volt, hálózatba kötött, és mindent kamerák figyeltek. Valami hasonlót vártunk az ország első intelligensotthon-bemutatótermétől a Pólus Centerben, lehetőleg gengszterek és betonbunker nélkül.

A Media Marktban bemutatott intelligens otthon közel 100 négyzetméter (ránézésre kisebbnek tűnik), egylégterű, nincs benne se wc, se fürdőszoba, a konyhát pedig egy kávéfőző és egy hűtő képviseli. Viszont minden falon hatalmas plazmatévék figyelnek, a plafonon diszkrét kamerák, és a bejáratnál rögtön az irányítómodul, amiről az egész lakást vezérelhetjük.

Az intelligens otthon nagyjából annyit tesz, hogy a lakásban mindent, ami árammal megy, összekötünk egy hálózatba, és a tulaj, mint Kirk kapitány az Enterprise hídján, irányíthatja az egészet, vagy ha úgy tetszik, előre programozott utasítások alapján magára hagyhatja.

Ahogy a már említett Pánikszobában, az intelligens otthonban is a biztonság a legfontosabb funkció. A riasztórendszer kameráinak képe kiküldhető a lakás bármelyik tévéjére (így rögtön gyerekmegőrzőt is rögtönözhetünk), ránézhetünk az interneten, de olyat is tud a riasztó, hogy ha valami gyanúsat észlel, küld egy sms-t nekünk. Mi meg erre a PDA-nkkal körbeforgatjuk az otthoni kamerákat, és közben úgy érezzük magunkat, mint egy mellékszereplő a 24 valamelyik évadjából a CTU központjában.

Pillantson be az intelligens lakásba!

Az ilyen esetek megelőzésére, és a betörők elriasztására a rendszer szimulálni tudja, hogy otthon vagyunk: ha mozgást érzékel a környéken, véletlenszerűen kapcsolgatja a villanyt, vagy akár a kerti locsolórendszert, és mindehhez kutyaugatást játszik le a hifi hangszórójából.

Ha viszont otthon vagyunk, a kényelemé a főszerep - már elképzelni is jó, hogy ébredés után még a hálószobából utasítjuk a konyhát, hogy készítse el a kávénkat, a lakás alaprajzát mutató képernyőn beállítjuk, hogy melyik szobában hány fokra álljon be a légkondi, és ha már ki kell mászni az ágyból, egy gombnyomással egyúttal a jacuzzit is felfűtjük, és kinyitjuk az ablakokat, hadd szellőzzön a lakás.

A vezérlőpult belsejében egy ultramobil pécé lapul.

Mindez az érintőképernyős vezérlőpult mellett mehet pécéről, PDA-ról, de akár távolról a telefonunkról is, sőt, tulajdonképpen bármilyen kütyüről, ami az internetre képes csatlakozni (itt azért felvetődik az is, hogy ha valaki megszerzi a jelszót, kedve szerint kapcsolgathatja a fűtést, a világítást, a kávéfőzőt, a betörőriasztó kutyát, és a gyerekszoba tévéjére beküldheti a pornócsatornát a tréfa kedvéért).

Százmillió forint feletti házaknál ma már itthon is szinte alapkövetelmény egy ilyen rendszer - meséli Tárnok Tamás, az intelligens otthon tervezője, de szereltek már fel lakótelepi lakásba is ilyet, persze a kisebbik fajtából. Nagyjából másfél millióba kerül a lakás intelligenssé tétele (amiben persze nincs benne se a hifi, se a tévé, se a kávéfőző, amit egy hálózatba akarunk összefogni és irányítani); ha egyszer lesz egy százmilliós házam, biztos el is fogok gondolkodni rajta, mert tényleg nagyon jópofa, és úgy árad belőle a hitech életérzés, ahogy mondjuk egy Macbook Airből. Addig meg valahogy csak kibírom láthatatlan kutya nélkül is.