Ágnes
-5 °C
2 °C

Láthatatlan kutya ugat az intelligens otthonban

2008.03.18. 20:34
Emlékeznek a Pánikszoba című filmre? Abban volt Jodie Fosternek olyan hitech lakása, amiben minden digitális volt, hálózatba kötött, és mindent kamerák figyeltek. Valami hasonlót vártunk az ország első intelligensotthon-bemutatótermétől a Pólus Centerben, lehetőleg gengszterek és betonbunker nélkül.

A Media Marktban bemutatott intelligens otthon közel 100 négyzetméter (ránézésre kisebbnek tűnik), egylégterű, nincs benne se wc, se fürdőszoba, a konyhát pedig egy kávéfőző és egy hűtő képviseli. Viszont minden falon hatalmas plazmatévék figyelnek, a plafonon diszkrét kamerák, és a bejáratnál rögtön az irányítómodul, amiről az egész lakást vezérelhetjük.

Az intelligens otthon nagyjából annyit tesz, hogy a lakásban mindent, ami árammal megy, összekötünk egy hálózatba, és a tulaj, mint Kirk kapitány az Enterprise hídján, irányíthatja az egészet, vagy ha úgy tetszik, előre programozott utasítások alapján magára hagyhatja.

Ahogy a már említett Pánikszobában, az intelligens otthonban is a biztonság a legfontosabb funkció. A riasztórendszer kameráinak képe kiküldhető a lakás bármelyik tévéjére (így rögtön gyerekmegőrzőt is rögtönözhetünk), ránézhetünk az interneten, de olyat is tud a riasztó, hogy ha valami gyanúsat észlel, küld egy sms-t nekünk. Mi meg erre a PDA-nkkal körbeforgatjuk az otthoni kamerákat, és közben úgy érezzük magunkat, mint egy mellékszereplő a 24 valamelyik évadjából a CTU központjában.

Pillantson be az intelligens lakásba!

Az ilyen esetek megelőzésére, és a betörők elriasztására a rendszer szimulálni tudja, hogy otthon vagyunk: ha mozgást érzékel a környéken, véletlenszerűen kapcsolgatja a villanyt, vagy akár a kerti locsolórendszert, és mindehhez kutyaugatást játszik le a hifi hangszórójából.

Ha viszont otthon vagyunk, a kényelemé a főszerep - már elképzelni is jó, hogy ébredés után még a hálószobából utasítjuk a konyhát, hogy készítse el a kávénkat, a lakás alaprajzát mutató képernyőn beállítjuk, hogy melyik szobában hány fokra álljon be a légkondi, és ha már ki kell mászni az ágyból, egy gombnyomással egyúttal a jacuzzit is felfűtjük, és kinyitjuk az ablakokat, hadd szellőzzön a lakás.

A vezérlőpult belsejében egy ultramobil pécé lapul.

Mindez az érintőképernyős vezérlőpult mellett mehet pécéről, PDA-ról, de akár távolról a telefonunkról is, sőt, tulajdonképpen bármilyen kütyüről, ami az internetre képes csatlakozni (itt azért felvetődik az is, hogy ha valaki megszerzi a jelszót, kedve szerint kapcsolgathatja a fűtést, a világítást, a kávéfőzőt, a betörőriasztó kutyát, és a gyerekszoba tévéjére beküldheti a pornócsatornát a tréfa kedvéért).

Százmillió forint feletti házaknál ma már itthon is szinte alapkövetelmény egy ilyen rendszer - meséli Tárnok Tamás, az intelligens otthon tervezője, de szereltek már fel lakótelepi lakásba is ilyet, persze a kisebbik fajtából. Nagyjából másfél millióba kerül a lakás intelligenssé tétele (amiben persze nincs benne se a hifi, se a tévé, se a kávéfőző, amit egy hálózatba akarunk összefogni és irányítani); ha egyszer lesz egy százmilliós házam, biztos el is fogok gondolkodni rajta, mert tényleg nagyon jópofa, és úgy árad belőle a hitech életérzés, ahogy mondjuk egy Macbook Airből. Addig meg valahogy csak kibírom láthatatlan kutya nélkül is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!