Alfréd
-2 °C
2 °C

BMW-s jelölés az Intelnél

2004.03.23. 15:54
Az Intel hivatalosan bejelentette, hogy átnevezi processzorait. Az új termékek a 300-as, 500-as és 700-as sorozat darabjaiként jelennek majd meg.
Az Intel megerősítette a hírt, szakít a teljesítmény jelölésére használt órajel alapú számozással, és új processzorjelölési rendszert készül bevezetni, közölte a Register. Az Intel új 90nm-es processzorai valószínűleg 300, 500 és 700-as szérianevet kapnak, melyek vélhetően a Celeron-t, a Pentium 4-et és a Pentium 4 Extreme Edition-t takarják.

A BMW-től lesték?

Talán nem véletlen, hogy az új jelölési rendszer emlékeztet a BMW által alkalmazott 3, 5 és 7-es sorozatra. Az Intel az új rendszerrel a processzorok relatív teljesítményét szeretné jobban érzékeltetni: ezért a számozásnál figyelembe veszik az órajel mellett a cache méretét, az FSB (frontside bus, a CPU-t és a memóriát összekötő busz) sebességét és egyéb architektúrális elemeket.

A 90nm-es Pentium M processzor, kódnevén "Dothan" lesz az első széria, ami felveszi az új családnevet, a pontos jelölés azonban még nem ismert. Egy japán lap, a PC Watch feltételezései szerint a Dothan '700'-as szériába tartozhat.