Orsolya
10 °C
21 °C

Számháború

2002.03.28. 16:04
Az Intel félrevezetőnek nevezte az AMD processzorszámozási stratégiáját, mely az órajel helyett modellszámokra koncentrál. Az AMD ragaszkodik saját tesztjeihez, melyek szerint XP 2,1-es processzora gyorsabb az Intel 2,2 gigahertzes chipjénél.
Újabb fejezetéhez érkezett az Intel és az AMD közötti - immár komoly hagyományokra visszatekintő - csatározás. Az Intel, megelégelve az AMD számozási taktikáját, felkérte az Aberdeen kutatócéget a két cég processzorait összehasonlító, részletes teszt (benchmark) készítésére. Az Intel állítása szerint az AMD folyamatosan félrevezeti a tapasztalatlan felhasználókat azzal, hogy gyengébb teljesítményű processzorai mellé nagyobb számozást ír. Ezt a vélekedést támasztották alá az Aberdeen szakemberei is "Az AMD gigahertz-ekvivalenciája: a tudatlan vásárlók elfogadják a tudománytalanságot" című jelentésben, mely szerint az AMD-nek ideje áttérni más számozási, illetve teljesítményjelző rendszerre.

Mihez hasonlít?

Az AMD "sötét marketingfogásnak" nevezte a jelentést, mely szerintük eltorzítja a tényeket. Az Aberdeen álláspontjával ellentétben az AMD nem az Intel processzoraihoz hasonlítja chipjeit, hanem saját processzorainak korábbi generációjához. A cég szerint a számozásuk nem a processzor órajelét mutatja, hanem azt, hogy a processzor teljesítménye milyen órajelű Athlonnak felelne meg. Az AMD szerint esetükben az órajel már nem mérvadó, hiszen az új XP órajelenként több műveletet végez el, mint a korábbi modellek.

Nincs szabványos mérce

A dolgot bonyolítja, hogy nincs szabványosnak tekinthető mérési technika, mivel az azonos órajelű processzorok különböző teljesítménnyel futnak az alkalmazástól függően.

Így az AMD tartja korábbi álláspontját, miszerint az XP 2.1+ gyorsabb jó néhány tesztben mint az Intel 2.2.

Az Intel hazai képviselője szerint mind a legújabb Aberdeen-féle jelentés, mind a benchmark programok többsége egyértelműen megmutatta, hogy az Intel Pentium 4 2,2 MHz-es processzora a leggyorsabb a piacon. "Egyéb tekintetben pedig nem szokásom a konkurens cégeket jellemezni" - mondta az Indexnek az Intel képviselője.