Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Számháború

2002.03.28. 16:04
Az Intel félrevezetőnek nevezte az AMD processzorszámozási stratégiáját, mely az órajel helyett modellszámokra koncentrál. Az AMD ragaszkodik saját tesztjeihez, melyek szerint XP 2,1-es processzora gyorsabb az Intel 2,2 gigahertzes chipjénél.
Újabb fejezetéhez érkezett az Intel és az AMD közötti - immár komoly hagyományokra visszatekintő - csatározás. Az Intel, megelégelve az AMD számozási taktikáját, felkérte az Aberdeen kutatócéget a két cég processzorait összehasonlító, részletes teszt (benchmark) készítésére. Az Intel állítása szerint az AMD folyamatosan félrevezeti a tapasztalatlan felhasználókat azzal, hogy gyengébb teljesítményű processzorai mellé nagyobb számozást ír. Ezt a vélekedést támasztották alá az Aberdeen szakemberei is "Az AMD gigahertz-ekvivalenciája: a tudatlan vásárlók elfogadják a tudománytalanságot" című jelentésben, mely szerint az AMD-nek ideje áttérni más számozási, illetve teljesítményjelző rendszerre.

Mihez hasonlít?

Az AMD "sötét marketingfogásnak" nevezte a jelentést, mely szerintük eltorzítja a tényeket. Az Aberdeen álláspontjával ellentétben az AMD nem az Intel processzoraihoz hasonlítja chipjeit, hanem saját processzorainak korábbi generációjához. A cég szerint a számozásuk nem a processzor órajelét mutatja, hanem azt, hogy a processzor teljesítménye milyen órajelű Athlonnak felelne meg. Az AMD szerint esetükben az órajel már nem mérvadó, hiszen az új XP órajelenként több műveletet végez el, mint a korábbi modellek.

Nincs szabványos mérce

A dolgot bonyolítja, hogy nincs szabványosnak tekinthető mérési technika, mivel az azonos órajelű processzorok különböző teljesítménnyel futnak az alkalmazástól függően.

Így az AMD tartja korábbi álláspontját, miszerint az XP 2.1+ gyorsabb jó néhány tesztben mint az Intel 2.2.

Az Intel hazai képviselője szerint mind a legújabb Aberdeen-féle jelentés, mind a benchmark programok többsége egyértelműen megmutatta, hogy az Intel Pentium 4 2,2 MHz-es processzora a leggyorsabb a piacon. "Egyéb tekintetben pedig nem szokásom a konkurens cégeket jellemezni" - mondta az Indexnek az Intel képviselője.