Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bolhából elefántot

2001.02.02. 17:13
Kapcsolódó cikkek (1)
Sok minden átfolyt már a kezeim között, de az Intelplaynek sikerült meglepetést okoznia. A digitális kamerával kombinált, számítógéphez csatlakoztatható játékmikroszkóphoz hasonló kütyüvel még soha nem találkoztam. A mellékelt program segítségével egész sor extrával egészíthetjük ki, és feliratozhatjuk is az elkészült képeket.

Termék maga is szép színes immit veres, amott kék, átlátszó műanyag, zölden pislákoló LED-del
A mikroszkóp szép színes dobozban érkezik, ami nagyszerűen mutat majd a szekrény tetején, minden gyerekszobába kitűnően beilleszthető. A benne lévő termék maga is szép színes immit veres, amott kék, átlátszó műanyag, zölden pislákoló LED-del. Ami már inkább a szülőt érdekelheti, az az, hogy a mikroszkóp USB port-ra csatlakoztatható, a gép gyorsan és problémamentesen felismeri, a install CD-ről pedig mindent szépen lehet telepíteni. Igazából a telepítés részbe nem lehet belekötni, gyors, egyszerű. Az egyetlen probléma, hogy a mikroszkóp csak és kizárólag Windows 95, 98 és ME alatt hajlandó működni, ami nem szép.

Anyaggyűjtés

Egy rovar élete
Ha megvagyunk a telepítéssel jöhet a móka, ez az a játék, amit apuci jobban fog élvezni a csemeténél. A mikroszkóphoz csomagolt tárgylemezekkel, pipettával máris megkezdődhet az anyaggyűjtés a lakás minden zugából, lakójából. A lustább felfedezőknek szerencsére mintákat is mellékeltek, méhszárnyakat, lábakat, kutyaszőrt stb.

A mellékelt szoftver kialakításában látszik, hogy főleg gyerekeknek készült, szép nagy ikonok segítségével lehet a mikroszkópot szabályozni. Állítható, hogy a fény a lencse felől, vagy a tálca felől érkezzen, a háromféle nagyítás (10X, 60X, 200X) talán egy kicsit kevésnek tűnik egy igazi laborban, de Floki bolháihoz tökéletesen elég. Az egyetlen gond, hogy a gép kicsit lassan frissíti a képet, így a megfelelő fókuszálás időbe telik, nem lehet kapkodni. Ha sikerült végre jól beállítani a vizsgálandó tárgyat, szép képeket készíthetünk róla, illetve ha kedvünk úgy tartja akár filmet is forgathatunk.

Speciális effektek

Felnagyított csápok
Ha elkészültünk a nagy művel, jön a meglepetés. A program ugyanis tartalmaz egy vizualizációs menüt is, ahol mindenféle egyéb dolgokkal megspékelhetjük az elkészült képeket. Kitűnően lehet például feliratozni, sokféle betűtípussal és színben, ami idáig rendben is volna, aztán jönnek az olyan dolgok, amik talán már nem az elmélyült tudományos vizsgálódást szolgálják. Ilyen például a különböző kaleidoszkóp effektek bevetése, de ezen is hajlandó túllépni az ember hiszen miért is ne lehetne egy frankó háttérképet készíteni egy szitakötő szárnyából.

Mindenféle egyéb dolgokkal megspékelhetjük az elkészült képeket
Minden akkor kezd kissé szürreális jelleget ölteni, amikor az ember fölfedezni a különböző hozzáadható pattern-ek széles skáláját. A játékos csemeték ugyanis ufókkal, szörnyekkel, cukorkával, csokival, kis szívecskékkel, agycsimbókokkal, koponyákkal és sült krumplival színezhetik felvételeiket. Ez az a pont, ahol a tesztelő elgondolkodik, hogy vajon mire jó, ha a szivárvány minden színében pompázó emberi agyakat tehet egy képre. Ámbár még mindig jobb ha csemetéink ilyesmiket rajzolnak, mint ha Cirmi cica hirtelen eltűnésén kellene morfondíroznunk.

Gyerekjáték
Jogal vádolhatná a kedves olvasó az Index stábját gondatlansággal, ha a tesztfolyamatba nem vontuk volna be a célcsoport képviselőit. Szerencsére ez nem így történt; kicsi kollégám a művelet során hat éves fiam, Álmos volt. A kölyök infotársadalmi életképességét illetően már bizonyított: legutóbb például nem csinálta össze magát a képernyő előtt, amikor egy netes áruházi megrendelő form az apuka hitelkártyaszáma után érdeklődött.

Az első este kudarccal végződött, a gyerek installálás közben elaludt, mentségére szóljon, hogy volt ott minden, az USB-port élesztgetése sem volt két másodperc, kék halál is bejátszott eztán, hadd ne soroljam.

A második alkalom viszont elsöprő sikert hozott. Kis barátomat már csak a tökéletesen belőtt rendszerhez ültettem le, és mondhatom, szülőtársak, a három szoba és a négy kerék mellé ezt a tételt is nyugodtan felvehetik kötelező vagyontárgynak. A gyerek egyszerűen mindent megnézett a lencse alatt, amit a szobában talált (és amit be tudott gyömöszölni alája), ezek közül nyilván a mikroszkóphoz adott preset méhszárnyacska volt a legkevésbé izgalmas. A cucc és a kezelőprogram kezelésével simán boldogult, csak azt sajnáltam, hogy a lakásunkban egyébként igen aktív pókpopulációból ez alkalommal egyetlen egyedet sem sikerült befognunk, pedig úgy a mozgóvideó-opciót is kipróbálhattuk volna...

GG


Az Intel mikroszkópot a Senorgtól kaptuk kölcsön, kiskereskedelmi ára 29.900 Ft + afa.