Mátyás
-6 °C
1 °C

Érzelmekre reagál a fénykép

2006.08.09. 15:55
Brit és amerikai tudósokból álló csapat olyan technológiát fejlesztett, amelynek segítségével a festmények felismerik az emberi érzelmeket, majd ennek megfelelően reagálnak rájuk.

A haragos arckifejezésre például elsötétülnek a kép tónusai, az ecsetvonások durvábbak lesznek, míg a boldog szemlélő vibráló árnyalatokat és finom vonalakat lát. A fejlesztők célja, hogy a művészet szerelmeseinek újszerű, interaktív élményt nyújtsanak.


Forrás: Cs.bath.ac.uk

A Bath Egyetem és a Boston Egyetem kutatói által kifejlesztett technológia bármilyen digitális fotót képes festményszerű képpé alakítani. A kiállított műalkotások fölött elhelyezett webkamera rögzíti a szemlélő arckifejezését, amit aztán egy számítógépes program elemez ki. A legmeghatározóbb szempontok a száj íve, a szemöldök ráncai és a szem nyitottsága, melyek alapján meghatározható a megfigyelő látszólagos lelkiállapota. A festmény az ehhez legjobban illő megjelenést ölti.

A képek pszichológiája

Dr. John Colomosse, a bathi egyetem Komputertudományi Tanszékének Kutatója elmondta, hogy a kutatást a képek lélektanának elemzésével kezdték, hogy azután képesek legyenek megfelelően összehangolni a vizuális lehetőségeket az emberi hangulatokkal. A festmények az ecsetvonások, a háttér és a színek megváltoztatásával képesek alkalmazkodni.


Forrás: Cs.bath.ac.uk

"Mindez egy digitális vásznon jelenik meg, ami képes finoman megváltoztatni saját színeit és stílusát, létrehozva egy szokatlan, újszerű művészi élményt" - fogalmazott Colomosse. Elmondása szerint nem ez az első kísérlet az interaktív műalkotások létrehozására. "Sok próbálkozás a nehézkes vezérlésen bukott meg, a rengeteg paraméter miatt. A mi fejlesztésünk esetében ezeket egyszerű arckifejezésekkel határozzuk meg. Szerintem ez egy nagyon izgalmas terület. A digitális fotózás egyre népszerűbb, és most már a képeket manipuláló különleges eszközöknek is van piaca" - mondta Colomosse.


Forrás: Cs.bath.ac.uk

A fejlesztést nemrég mutatták be egy digitális műalkotásokról tartott konferencián a franciaországi Annecyben.