Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az olcsó PC legendája

2000.04.11. 18:23
Kétszázas Pentium, színes LCD monitorral, beépített hangfalakkal és modemmel, egyebekkel, huszonhét rugóért. Ki az akinek megéri, ki az, akinek nem?
A kilencvenkilenc dolláros gép a veszteséges cég furfangos hadjáratának részeként került az áruházak polcára
Ken Segler elektromérnök, polgár, Las Vegas-i illetőségű, kenyerét játékautomaták szerelésével kereső szakember február közepén bement a helyi vasedénybe (Circuit City) és megvásárolta a Netpliance akciós internetszörf-gépét, az i-openert, és vett egy kábelt is, hogy legyen. Hazaérve leszakította a set-top-boxoknál egy nagyságrenddel praktikusabb, de az asztali PC-nél korlátozottabb i-opener borítását. A kábel egyik végét a gépbe, a másikat egy vinyóba dugta, és újraindítás után ott ragyogott egy teljesen jó PC, alig több mint kilencvenkilenc dollárért.

Forrasztópákás hackerünk, ez a dolgok rendje, terjeszteni kezdte az evangéliumot a levelezőlistákon, így hamar felvásárlási láz kezdett kialakulni a Circuit Citykben és a Netpliance honlapján. A csatolt merevlemezről mindenki a neki tetsző oprendszert tölthette fel a gépre, és az átalakítás nyomán egy olyan konfiguráció tulajdonosának mondhatta magát, amely a piacon minimum négyszer annyiba kerül. Segler harmincöt dollárért kezdte hirdetni az általa tuningolt kábelt.

A Netpliance-nak természetesen eszében sem volt ekkora örömet okozni a barkácsolóknak. A kilencvenkilenc dolláros gép a veszteséges cég furfangos hadjáratának részeként került az áruházak polcára. Az üzleti terv szerint a mélyen a gyári ár alatt eladott i-openerek okozta veszteséget a huszonkét dolláros internet előfizetésen nyerik vissza. A gépbe égetett programmal kizárólag a Netpliance-on keresztül lehet internetezni, így kerülhettek a billentyűzetre olyan speciális gombok, mint az e-mail-, időjárás-, és pizzagomb (a közismerten népszerű internetes pornográfia és bombarecept nem kapott külön gombot, pedig hát tök jó ábrákat lehet kitalálni hozzá).

Ráadásul elsőre úgy tűnt, hogy a Netpliance menedzsmentjébe annyi hozzáértés szorult, mint az i-opener célközönségébe. Irv DeGraw vezérigazgató kifejezetten örült neki, hogy a masinájuk belopta magát a hardcore Linuxos közösség szívébe, mert a felvásárlási láz jó reklám volt a cégnek, és a Linuxosok nyomulása ráadásul extra pozitív fényt vetett az egészre. DeGraw csak akkor köhögte a reluxára a whiskyt, amikor megmondták neki, hogy a lelkes vásárlóknak eszükben sincs előfizetni a Netpliance-nál.

Az cég az i-opener láz első héten közleményben reagált, amelynek lényege az volt, hogy a vásárlók többsége tisztességes, az i-opener átalakításához különben is átlagfogyasztóra nem jellemző, magas technikai tudás szükséges. Hogy ez a nyilatkozat mennyire nem hatott meg senkit, az is mutatja, hogy a tőzsdére frissen bevezetett cég, akkorát bukott, mint Rottenbiller Doberdónál - a részvényeik értéke pár nap leforgása alatt felére csökkent.

A cég képviselői ekkor úgy nyilatkoznak, hogy közel a megoldás. Több terv is született a népi dőzsölés beszüntetésére: többek között a vásárláskor kötelezően megvásárlandó előfizetés, illetve az alaplapok átszabása. Egy héttel később úgy döntöttek, hogy mindkét lehetőséggel élnek, és a részvények újból erőre kaptak.

A civil hadver-hekkelő mozgalom közben a tavaszi zsongás állapotába került. Kilencesével rendelték az i-openereket. Külön listán vitatták, hogy hova érdemes a lakásban gépet helyezni: a hálóba, a nappaliba, a konyhába, és egyet a kocsiba is. A legnépszerűbb alkalmazás a gép mp3-centerként való beállítása volt, fel a sublót szélére, aztán menjen a pszichedelikus plugin.

A gépbe égetett programmal kizárólag a Netpliance-on keresztül lehet internetezni, így kerülhettek a billentyűzetre speciális gombok

Ekkor, mint a botnak, vége szakadt az olcsó PC-nek. A márciusi modellekben már módosították az alaplapot, hogy megakadályozzák az átépítést, bár ez utóbbi nem olyan veszélyes, hiszen a szakértők már dolgoznak a megoldáson. Aki lekéste a bolti készleteket, vagy el sem indult értük, és a cég honlapján rendelte meg magának az i-openert, utóbb csak egy levelet kapott, hogy a cég döntése szerint a készülék és az előfizetés szorosabban kötődnek egymáshoz, így következő választási lehetőségek lépnek életbe: a gépet meg lehet kapni egy éves előfizetés vásárlása esetén, vagy anélkül - ötszáz dollárért.

Igazán csalódottnak csak az érezhette magát, akinek még a választás lehetőségét sem ajánlották fel, csak leemelték a kártyájáról az előfizetés árát.

Ken Segler, akitől a történet elindult, ezután kilószámra kapta a panaszos leveleket. Általános a harag. Az utólagosan megváltoztatott vásárlási szerződés minden bizonnyal tucatnyi per tárgya lesz. A Netpliance harcolgat, de nincs esélye, hogy pozitív eredménnyel jöjjön ki az ügyből.

Az biztos, hogy nem adnak el több kilencvenkilenc dolláros PC-t. Ellenben, akit érdekel, az eBayen kaphat átépíthető i-openert kétszázötven dollárért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?