Edina
-12 °C
-3 °C

Meghalt az iPod mini

2005.09.08. 09:45
Az Apple szerdán mutatta be új termékeit, melyek között ott az iPod mini utódja, a nano, az iTunes ötödik verziója, valamint egy Motorola telefon, amin az Apple szoftvere fut.

Az Apple úgy gondolta, most szerdán jött el az ideje annak, hogy bemutassa régóta várt mobiltelefonját, melyet a Motorolával közösen fejlesztett ki. A társaság leleplezte az iPod nanót is, a flashmemória-alapú iPod mini-utódot. Ezzel jócskát összezavarta az elemzőket, akik a készülék érkezését a hónap végére tették, míg a mindenki által várt filmlejátszós iPod bemutatkozása elmaradt. Ugyanakkor megmutatta magát az iTunes 5 is, ami idehaza nyilván keveseknél lépi át az ingerküszöböt, főleg, hogy az Apple letöltős szolgáltatása egy ideig még biztosan nem jön Magyarországra. Zenehallgatásra meg jó a régi is, vagy ott a Winamp.

Meghalt a király, éljen is

#alt# Az Apple-mobil valójában sokkal inkább egy Motorola-mobil, amin az Apple szoftvere, az iTunes fut. Ahogy a szoftver ötödik verziójának érkezése, úgy nyílván ez a tény is keveseket hoz lázba, hiszen itthon semmi hasznát nem vesszük a terméknek: egyelőre csak az amerikai Cingular hálózatában működik, két éves hűségnyilatkozattal 250 dollárba, azaz ötvenezer forintba kerül a készülék. A dallamos névre hallgató Rorkba 512 megabájt memóriát pakoltak, és legfeljebb 100 dalt tölthetünk rá, ami elég furcsa megkötés.

A hazai vásárlóknak sokkal érdekesebb, hogy megjelent az iPod nano, ami egyben az iPod mini halálát is jelenti. Mivel eddig a mini volt az iPod család legsikeresebb tagja, a nanónak népszerűvé kell válnia, különben meginoghat az Apple piacvezető pozíciója.

Félúton

Az új készülék valójában a mini és a shuffle keresztezése: technológiája a shuffle-t idézi, hiszen vincseszter helyett flashmemórián tárolja az adatokat, ráadásul méretéiben is erre hajaz: kilenc centi magas, négy centi széles, és 0,7 centi „mély”, ami az Apple PR-osztálya szerint egy ceruza vastagságának felel meg.

Kapacitása félutas, 2 és 4 gigabájtos verzióban kerül a boltokba, míg a shuffle fél- és egygigabájtos, a mini meg 4 és 6 gigás volt. Külsejében pedig a friss halottat idézi: megtaláljuk rajta a navigátorkereket, meg a kijelzőt is, ez azonban már színes az új modellen, igaz, csak másfél colos, szemben a korábbi verzió 1,67-es kijelzőjével. A kisebbik modell 200-, a nagyobbik 250 dollárba kerül, itthon tehát várhatóan 63 és 70 ezer forintért lesz megvásárolható.