Itt a Commodore-laptop

2008.09.03. 07:14
Százezer forintnál is kevesebbe kerül majd a harmatgyenge processzorral szerelt Commodore netbook.

Máig a világ egyik legerősebb brandje a Commodore, így akármit dob piacra a márkanevet birtokló cég, nagy lesz az érdeklődés. Még akkor is, ha az történetesen egy kicsi olcsó laptop, egy netbook.

A gép neve nem épp izgalmas, UMMD 8010/F-nek hívják (hol van ez az Amigától, de akár csak a 64-től is?). Baj van a processzorral is, hiszen egy Via C7-es lesz benne, ami már hónapokkal ezelőtt is elavultnak számított, az Intel Atom, a Via Nano és az AMD régi-új csipje mellett meg érthetetlen, hogy miért kell egyáltalán bármibe, nemhogy egy Commodore-ba beépíteni.

A készülék kijelzője 10 colos lesz, memóriából egy gigabájt, háttértárból 80 gigabájt kerül bele. Lesz benne memóriakátya-olvasó, Ethernet-bemenet meg egy rakás usb-kapu, írta meg a Register.

A webkamera kimondottan nagyfelbontású, 1,3 megapixeles lesz, a nebook természetesen támogatja a wifit és lesz benne bluetooth, szóval olyasmi konfigurációt kapunk, mint az MSI Wind, persze az Atom nélkül.

A laptop várhatóan 325 fontba, 100 ezer forintba kerül majd, amikor megindul a kereskedés. Linuxos verzió nem lesz, csak Windows XP-s.

A Commodore-márkanévnek egyébként már nincs sok köze a régi legendás gyártóhoz, ami a C64-es és amigás idők után gyorsan veszteséges lett, majd megtörtén a vállalat felosztása, értékesítése.

A brand már jó ideje önálló termékként, gyártókapacitások, szakemberek nélkül cserél gazdát, legutóbb 2005-ben vásárolta meg a Yeahronimo Media Ventures, mindössze 22 millió dollárért.  • Tippek
  • Bankszámla