Árpád
-2 °C
3 °C

Itt a Commodore-laptop

2008.09.03. 07:14
Százezer forintnál is kevesebbe kerül majd a harmatgyenge processzorral szerelt Commodore netbook.

Máig a világ egyik legerősebb brandje a Commodore, így akármit dob piacra a márkanevet birtokló cég, nagy lesz az érdeklődés. Még akkor is, ha az történetesen egy kicsi olcsó laptop, egy netbook.

A gép neve nem épp izgalmas, UMMD 8010/F-nek hívják (hol van ez az Amigától, de akár csak a 64-től is?). Baj van a processzorral is, hiszen egy Via C7-es lesz benne, ami már hónapokkal ezelőtt is elavultnak számított, az Intel Atom, a Via Nano és az AMD régi-új csipje mellett meg érthetetlen, hogy miért kell egyáltalán bármibe, nemhogy egy Commodore-ba beépíteni.

A készülék kijelzője 10 colos lesz, memóriából egy gigabájt, háttértárból 80 gigabájt kerül bele. Lesz benne memóriakátya-olvasó, Ethernet-bemenet meg egy rakás usb-kapu, írta meg a Register.

A webkamera kimondottan nagyfelbontású, 1,3 megapixeles lesz, a nebook természetesen támogatja a wifit és lesz benne bluetooth, szóval olyasmi konfigurációt kapunk, mint az MSI Wind, persze az Atom nélkül.

A laptop várhatóan 325 fontba, 100 ezer forintba kerül majd, amikor megindul a kereskedés. Linuxos verzió nem lesz, csak Windows XP-s.

A Commodore-márkanévnek egyébként már nincs sok köze a régi legendás gyártóhoz, ami a C64-es és amigás idők után gyorsan veszteséges lett, majd megtörtén a vállalat felosztása, értékesítése.

A brand már jó ideje önálló termékként, gyártókapacitások, szakemberek nélkül cserél gazdát, legutóbb 2005-ben vásárolta meg a Yeahronimo Media Ventures, mindössze 22 millió dollárért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?