Viola
-5 °C
-2 °C

Itt az első hatmagos processzor

2008.09.18. 14:45
Közel félmillió forintba kerülnek az x86-os iparág első hatmagos processzorai, cserébe rögtön meg is döntöttek egy rakás sebességrekordot.

Épp aznap, amikor újabb részletek jelentek meg a következő generációs Intel processzorról, a Core i7-esről, kiderült, hogy az aktuális generáció szervercsaládja is frissül. A Xeon 7400-asok 45 nanométeren készülnek, és csipenként akár 6 mag és 16 megabájt gyorsítótár is kerül beléjük, amik bizonyos körülmények közt akár ötvenszázalékos sebességnövekedést is biztosítanak a négymagos rendszerekhez képest.

A csipek 16 processzorfoglalatos rendszerbe is beépíthetők, így összesen 96 mag dolgozhat egy házon belül. Várhatóan a mostani a Core 2-es család utolsó nagy forradalma, a pc-s piac első, monolitikus felépítésű hatmagosaként azonban meglehetősen komoly fejlesztésről van szó.

Ennek megfelelően az új sorozat már megdöntött néhány rekordot négy- és nyolcfoglalatos kategóriában, bizonyos iparági benchmarkokban kiemelkedően jól szerepel a 7400-as Xeon.

Mivel az új processzorok is az Intel 45 nanométeres rendszerére épülnek, viszonylag alacsony fogyasztás mellett kínálnak jó teljesítményt, bár arról nincs hír, hogy pontosan mennyit követelnek a processzorok. Pontosabban az kiderült, hogy a 2,66 gigahertzes verzió akár 65 wattal beéri, ami egy átlagos kétmagos asztali processzor igényének felel meg.

Az ár egyelőre kérdéses, de a Tom’s hardware szerint 2600 és 2800 dollár közötti, azaz félmillió forint körüli áron lehet majd megvenni a szerverprocesszorokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!