Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Rejtett jeltovábbítás hangszórón át

2002.11.11. 16:10
A különböző fejlesztések felkarolásával foglalkozó Generics Group egy olyan eljárás kidolgozását támogatja, amely drót nélküli adatátvitelt tesz lehetővé hagyományos hangszórókon keresztül. Az adattovábbítás az emberi fül számára hallhatatlan, az erre programozott elektronikus eszközök viszont érzékelik, és például reklámokat jeleníthetnek meg.
Minden korszakban megvolt az igény arra, hogy titokban értekezzenek egymással az emberek. A Cambridge-ben működő Intrasonics fejlesztőcég bejelentette, hogy rejtett üzeneteket hangszórók segítségével is képesek továbbítani.

Ezzel az eljárással a rádiók reklámszünetek nélkül továbbíthatják a reklámokat, weboldalak címeit, és a zeneszámok leírását az autókba épített mobiltelefonokba. A világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója a következő fél évben kezdi meg az átvitel tesztelését.

Hoppra ugrik a játék

A médiavállalatok és a játékgyártók már régen keresik a módját a beágyazott jeltovábbításnak. Így például ha egy rajzfilmfigura a tévé képernyőjén azt mondja, ugorjál, az erre előre beprogramozott játék követheti a parancsot. Az Intrasonics eljárása segíthet abban, hogy ez valóra válhasson.

A cég által fejlesztett technológia nem olyan mint a kutyákat figyelmeztető síp, nem az emberi fül számára hallhatatlan frekvenciasávokban dolgozik. Ebben az esetben ugyanis a jeleket nem tudná bármely hangszóró továbbítani.

Az adatokat ehelyett pszicho-akusztikus maszkolással tüntetik el. Az emberi fül hajlik arra, hogy kiszűrje amit felesleges hallani, különösen a zümmögő, sziszegő és pattogó háttérzörejt.

Mindig hallhatatlan

Az Intrasonics a továbbítani kívánt üzenetet vagy adatot digitalizálja, és kellemetlen zajokká alakítja. A jeleket szétszórják a hallható hangtartományban, és elrejtik a zeneszámban. A felhangosodó zene alatt a jel hangosabb lehet, és még a csend pillanataiban is hallhatatlan marad.

A vevőkészülékben egy speciális szoftverre támogatott processzor ismét összeállítja az üzenetet, és megjeleníti a reklámot. Tesztek során bebizonyosodott, hogy az emberek nem hallják az elrejtett jeleket.

A vételi oldalon új szoftver kell a mobiltelefonokba, de a hardver maradhat a régi. Ezzel szemben a Bluetooth jelek vételéhez a telefonoknak egy kiegészítő chipre van szükségük.

Aggályok

A fejlesztőcég viszont még kemény meccsek előtt áll, hogy elfogadják az eljárást. "Volt néhány próbálkozás az évek során. Problémákat az elégtelen akusztikai összekapcsolás okozott. A rendszer jól működött a demókon, de valódi körülmények között lehetetlen volt az alkalmazása" - idézte a ZDNet Richard Dohertyt, a The Envisioneering Group elemzőjét.

A rejtett üzenettovábbítás az anti-spam előírásokba is ütközhet. Sőt felmerül annak a veszélye is, hogy valaki biztonsági réseket talál, és ezeket nem sajnálja kihasználni. A ZDNet cikkírója szerint a rejtett agykontroll veszélye ugyan nem fenyeget, de elég ijesztő a gondolat, hogy egyszer majd távvezérelt játékok hemzsegnek a gyerekszobában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!