Ágnes
-1 °C
2 °C

Jön az Xbox 540?

2008.05.13. 17:25
Minden csip egy borítás alá kerül, és a gép is kisebb lesz, legalábbis a TGdaily szerint. Az Xbox 360 jövőre ér életciklusa feléhez.

Nagyjából egy éve álltak át az Xbox 360 processzorának, a Xenonnak a gyártósorai 90-ről 65 nanométerre, és csak idő kérdése volt, hogy mikor kerül sorra a többi alkatrész: a Xenos grafikus mag állítólag már szintén olcsóbban, hatékonyabban készül. Ezzel tovább csökkenthető a konzol előállítási költsége (azonos szilíciumszeletből 35 százalékkal több gpu állítható majd elő 65 nanométeren). Várhatóan idén augusztusban jelenik meg a Jasper platform, ebben már minden 65 nanométeres lesz, amit persze a vásárlók nem vesznek majd észre, kivéve ha az átalakítás során bluray-meghajtót is kapnak majd a gépek.

De a TGdaily szerint a 2009 őszén érkező ráncfelvarrás már sokkal drámaibb lesz, az Xbox külsejében is megújul. Ekkor érkezik a Valhalla csip, ami az akkor életciklusa felén járó Xbox 360 átalakított verziójának, az Xbox 2,5-nek vagy Xbox 540-nek nevezett konfigurációnak lesz az alapja. Nemcsak arról lesz szó, hogy a csipek gyártástechnológiáját átrakják 45 nanométerre, hanem sokkal kompaktabb lesz a rendszer, mert a cpu-t és a gpu-t és a memóriát egyetlen magba olvasztják össze.

Ezzel párhuzamosan (és ennek köszönhetően) csökkenhet a gép mérete is, a lap úgy tudja, hogy a jövőre érkező frissítés során az Xbox egy, a PS2 vékony házához hasonlító borítást kaphat.

A TGdaily szerint változtatnak a hűtésen is, mert a Microsoft azt kérte partnereitől, hogy azok álljanak elő olcsóbb és jobb rendszerrel. Mondjuk az Xbox 360 hűtése már most is olyan olcsó, hogy nehéz elképzelni, hol lehetne még spórolni, de Redmondban biztosan megoldják a dolgot.